Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka

Dahl z soczewicy to wspaniałe i szybkie do przygotowania codzienne danie. Użycie czerwonej lub ewentualnie żółtej soczewicy jest kluczem do sukcesu w tym przypadku. Te odmiany gotują się najszybciej, a gotowa potrawa jest gęsta i kremowa. Ja uwielbiam jeść ją jako samodzielne danie, z kawałkiem podpieczonego chlebka naan lub z ryżem. Świetnie komponuje się też z jakiem na miękko. Moim bliskim podaję natomiast tak przyrządzoną soczewicę jako dodatek do dania głównego. Tu już możliwości jest mnóstwo i tylko od naszej wyobraźni zależy, co znajdzie się obok niej na talerzu.

Gdybym chciała pokrótce wyjaśnić czym w ogóle jest dahl, napisałabym krótko. To gęsta, zawiesista potrawka warzywna, pełna indyjskich aromatów i przypraw. Mój dahl z soczewicy nie jest aż tak skomplikowany, jak można by się tego spodziewać. Mimo to, jest tak smaczny, że można jeść go pełnymi łyżkami niemalże bez końca Soczewica sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, chociaż jej lekko orzechowy posmak świetnie pasuje do dań orientalnych. Jeśli nie musicie się ograniczać, polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle lub ghee, dzięki czemu zyska zupełnie inny wymiar smaku. Jeśli jednak wolicie z masła zrezygnować, przygotujcie dahl na oliwie lub oleju. Jestem pewna, że i w tym wydaniu zapewni Wam niecodzienne doznania kulinarne.

szybki dahl z soczewicy

No ratings yet

Dahl z soczewicy

Szybkie danie z czerwonej soczewicy w orientalnym smaku.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy opcjonalnie żółtej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g klarowanego masła
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego opcjonalnie wody
  • 15 g zimnego masła opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Na klarowanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj przyprawy i razem przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by nie spalić przypraw!
  • Dodaj wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Przesmaż minutę lub dwie.
  • Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 12-15 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal cały płyn.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przełóż gorące danie na talerze. Na każdej porcji rozłóż wiórki zimnego masła. Można też dodać masło do dania w garnku, tuż po zdjęciu z ognia.
  • Podawaj jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa indyjskiego, z jajkiem na miękko lub jako dodatek do innych potraw.
Okazja: Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Jednogarnkowe, Kuchnia orientalna, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: soczewica

dahl z soczewicy z jajkiem

Join the Conversation

  1. Przepiękne zdjęcia! Uwielbiam dahl, indyjskie smaki, szczególnie zimą są mi bardzo bliskie.

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :) Rzeczywiście, zimą takie dania smakują szczególnie dobrze, chociaż i w cieplejsze dni lubię :)

      1. Pięknie się prezentuje ? Uwielbiam dal. Mój partner pochodzi z Punjabu , u nich robi się tak , że cebuli się nie szkli na złoto a raczej smaży na dużym ogniu na mocno brązowy kolor ( na granicy przypalenia;) , potem kumin, kolenra i czosnek ( lub pastę imbirowo-czosnkową)smaży kilka sekund , posiekany pomidor i wciáż na dużym ogniu aż zrobi się z tego pasta. Ta pasta to podstawa prawie wszystkich dań jednogarnkowych ? Dal przed podaniem często polewają tarką czyli masło ghee przesmażone z czosnkiem, kuminem ( czasem z kolendrą). Piękny blog !

        1. Małgosia Author says:

          Dziękuję za komentarz! Rady niemal w pierwszej ręki – zawsze na wagę złota :) Wypróbuję z chęcią.
          Pozdrawiam ciepło.

  2. Wiele znajomych mi o tym mówiło. Chyba spróbuję zrobić według Twojego przepisu. Dzięki wielkie ;)

  3. Muszę spróbować ;)

  4. Zdjęcia wyszły bardzo dobrze, przepis z kolei mega ciekawy!

  5. Merely desired to tell you Now i’m relieved I stumbled in your web page!

  6. To takie trochę jednogarnkowe danie , które najbardziej mi pasuje , bo czasu zawsze mi brakuje .Będę tu częściej zaglądać .

  7. Świetne urozmaicenie codziennych obiadów. Można się przenieść do innej części świata ;) Dziękuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close