Domowa jarzynka – zdrowa wersja popularnej przyprawy

Jarzynka – to chyba, zaraz po soli i pieprzu, jedna z najpopularniejszych przypraw dostępnych na rynku. Nie wyobrażamy sobie bez tego dodatku zup, dodajemy do sosów, a niektórzy nawet do placków ziemniaczanych i w zasadzie do wszystkiego. Zanim jednak odpowiednio ktokolwiek skomentuje taki sposób przyprawiania, zastanówmy się przez moment. Niech pierwszy rzuci łyżką, kto nigdy jej nie użył, kto nigdy w swojej kuchni nie miał…

Te dodatki do żywności są niesamowicie popularne. Dlaczego? Producenci na swoich opakowaniach piszą prawdę twierdząc, że ich przyprawy dodają głębi smaku, pięknego koloru i aromatu – tak jest w rzeczywistości i nie zamierzam z tym dyskutować. Niestety jednak ma to też drugą stronę – przyprawy te zazwyczaj mają dodatki, o których wolimy nieraz nie mieć pojęcia, a które w nadmiarze mogą nam szkodzić.

domowa jarzynka przepis

Sama na początku swojej przygody z gotowaniem używałam takich przypraw. Od wielu lat jednak nie znajdziecie nic podobnego w mojej kuchni. Potrafię dzisiaj więcej smaku wyciągnąć nawet z prostej marchewki niż wówczas. Dzisiaj wyczuwam nawet szczyptę tych przypraw w daniu – gdy ich używałam nie miałam o tym pojęcia. Nie warto chodzić na skróty, świeże składniki nie potrzebują wspomagaczy, czy wzmacniaczy smaku. Trzeba potraktować je z szacunkiem, a odwdzięczą się nam pysznym, naturalnym posiłkiem. Ot i cała tajemnica… Moja szczypta magii…

Mam coś, co pozwoli przetrwać okres przejściowy podczas odstawiania gotowych jarzynek, a może nawet zagości u Was na stałe. W tym przypadku nie mam zastrzeżeń – domowa jarzynka, czy jak wolicie przyprawa uniwersalna nie ma w sobie nic z chemii, której tak chcemy uniknąć. Same naturalne przyprawy i warzywa – piękny kolor, głęboki smak potrawy – na szybko, bez wysiłku. W awaryjnych sytuacjach i nie tylko.

Ta domowa jarzynka to nic innego niż mieszanka suszonych warzyw i przypraw – sama natura i nic trudnego, a fantastycznie podkręca smak każdej potrawy. Można stosować ją absolutnie do każdych potraw. Dodaje koloru i głębi smaku, nie powoduje zmętnienia zupy.

domowa jarzynka

Domowa jarzynka

Domowa wersja popularnych przypraw uniwersalnych
Czas przygotowania: 15 minutes
suszenie warzyw: 3 hours
Okazja: Przetwory
Rodzaj dania: Przyprawy
Porcji: 200 g

Składniki

  • 150 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g korzenia selera
  • 75 g pora
  • 10 g grzybów np shii take (lub 2 suszone kapelusze, mogą być podgrzybki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka korzenia lubczyku można użyć suszu liści
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 szklanki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek, grzyby i pora pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na blachę piekarnikową i susz i temperaturze 50-70°C przez około 2 godziny lub do momentu aż warzywa będą suche w dodytku. W połowie czasu suszenia, dodaj natki. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.
  • Suszone warzywa  z dodatkiem soli morskiej utrzyj w moździerzu zmiel w malakserze lub młynku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolisz, zmiel warzywa drobno, ale po dodaniu do bulionu, możesz zauważyć lekkie mętnienie zupy. 
  • Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Przyprawę przesyp do słoiczka i przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym miejscu.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!

 

domowa jarzynka przyprawa do zup przepis

domowa przyprawa do zup

zdrowa domowa jarzynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *