Domowa jarzynka – zdrowa wersja popularnej przyprawy

Jarzynka – to chyba, zaraz po soli i pieprzu, jedna z najpopularniejszych przypraw dostępnych na rynku. Nie wyobrażamy sobie bez tego dodatku zup, dodajemy do sosów, a niektórzy nawet do placków ziemniaczanych i w zasadzie do wszystkiego. Zanim jednak odpowiednio ktokolwiek skomentuje taki sposób przyprawiania, zastanówmy się przez moment. Niech pierwszy rzuci łyżką, kto nigdy jej nie użył, kto nigdy w swojej kuchni nie miał…

Te dodatki do żywności są niesamowicie popularne. Dlaczego? Producenci na swoich opakowaniach piszą prawdę twierdząc, że ich przyprawy dodają głębi smaku, pięknego koloru i aromatu – tak jest w rzeczywistości i nie zamierzam z tym dyskutować. Niestety jednak ma to też drugą stronę – przyprawy te zazwyczaj mają dodatki, o których wolimy nieraz nie mieć pojęcia, a które w nadmiarze mogą nam szkodzić.

domowa jarzynka przepis

Sama na początku swojej przygody z gotowaniem używałam takich przypraw. Od wielu lat jednak nie znajdziecie nic podobnego w mojej kuchni. Potrafię dzisiaj więcej smaku wyciągnąć nawet z prostej marchewki niż wówczas. Dzisiaj wyczuwam nawet szczyptę tych przypraw w daniu – gdy ich używałam nie miałam o tym pojęcia. Nie warto chodzić na skróty, świeże składniki nie potrzebują wspomagaczy, czy wzmacniaczy smaku. Trzeba potraktować je z szacunkiem, a odwdzięczą się nam pysznym, naturalnym posiłkiem. Ot i cała tajemnica… Moja szczypta magii…

Mam coś, co pozwoli przetrwać okres przejściowy podczas odstawiania gotowych jarzynek, a może nawet zagości u Was na stałe. W tym przypadku nie mam zastrzeżeń – domowa jarzynka, czy jak wolicie przyprawa uniwersalna nie ma w sobie nic z chemii, której tak chcemy uniknąć. Same naturalne przyprawy i warzywa – piękny kolor, głęboki smak potrawy – na szybko, bez wysiłku. W awaryjnych sytuacjach i nie tylko.

Ta domowa jarzynka to nic innego niż mieszanka suszonych warzyw i przypraw – sama natura i nic trudnego, a fantastycznie podkręca smak każdej potrawy. Można stosować ją absolutnie do każdych potraw. Dodaje koloru i głębi smaku, nie powoduje zmętnienia zupy.

4.67 z 3 głosów

Domowa jarzynka

Domowa wersja popularnych przypraw uniwersalnych
Porcji 200 g
Czas przygotowania 15 minuty
suszenie warzyw 3 godziny

Składniki

  • 150 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g korzenia selera
  • 75 g pora
  • 10 g grzybów np shii take (lub 2 suszone kapelusze, mogą być podgrzybki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka korzenia lubczyku można użyć suszu liści
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 szklanki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek, grzyby i pora pokrój w cienkie plasterki. Wyłóż na blachę piekarnikową i susz i temperaturze 50-70°C przez około 2 godziny lub do momentu aż warzywa będą suche w dodytku. W połowie czasu suszenia, dodaj natki. Od czasu do czasu przemieszaj warzywa.
  • Suszone warzywa  z dodatkiem soli morskiej utrzyj w moździerzu zmiel w malakserze lub młynku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolisz, zmiel warzywa drobno, ale po dodaniu do bulionu, możesz zauważyć lekkie mętnienie zupy. 
  • Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  • Przyprawę przesyp do słoiczka i przechowuj szczelnie zamkniętą w ciemnym miejscu.
Okazja: Przetwory
Rodzaj dania: Przyprawy

 

domowa jarzynka przyprawa do zup przepis

domowa przyprawa do zup

zdrowa domowa jarzynka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close