Domowe ciepłe lody – murzynki – deser sprzed lat

Ciepłe lody – pamiętam jak dziś, gdy rodzice kupowali je jako substytut tych prawdziwych. Wyobrażacie sobie? Macie ochotę na zimne, śmietankowe lody, a dostaje się Wam taka podróba? Nie znosiłam tego deseru… Właśnie za to, że nie był prawdziwymi lodami.

Ale tak naprawdę bardzo mi smakują i wspominam z pewnym sentymentem. Od dawna nigdzie ich nie widziałam i gdy ostatnio je zrobiłam, poczułam się niczym małe dziecko.  Cała reszta rodziny chyba też, bo ciepłe lody zniknęły ze stołu jako pierwsze. Z tą samą masą lubię także ptysie – są wyjątkowe!

Ich przygotowanie jest śmiesznie proste. Większość czynności sprowadza się do właściwego ubicia białek. Można podać je w pucharku, klasycznym rożku do lodów lub tak jak ja – pomiędzy waflami tortowymi, polane czekoladą. Moim zdaniem tak wyglądają najciekawiej. W tej formie najłatwiej i najszybciej je przygotować, a w końcu taka tu panuje zasada.

domowe ciepłe lody

Domowe ciepłe lody
Czas Przygotowania
15 mins
Schładzanie
1 hr
Czas Całkowity
1 hr 15 mins
 

Murzynki - popularny deser sprzed lat.

Rodzaj Dania: Deser
Kuchnia: Bez pieczenia, Dla Dzieci, łatwe
Składniki
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cytrynowa galaretka najlepiej bezbarwna
  • 2 wafle tortowe
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g białej czekolady
Przygotowanie krok po kroku
  1. Galaretkę rozmieszaj dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody.

  2. Białka wlej do szklanej lub metalowej miski. Ustaw ją nad kąpielą wodną (nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by miska nie dotykała powierzchni wody). Ubijaj białka na parze. Gdy będą prawie ubite, zacznij dodawać cukier po łyżce.

  3. Kontynuuj ubijanie na parze aż do wykorzystania całego cukru - około 8-10 minut.

  4. Zdejmij białka znad pary i ubijaj jeszcze kilka minut, aż zaczną stygnąć.

  5. Dodaj rozpuszczoną galaretkę (jeśli zaczęła tężeć, podgrzej ją lekko) i sok z cytryny, Wymieszaj.

  6. Formę wyłóż waflem. Na nim rozsmaruj ubitą pianę. Przykryj drugim waflem i dociśnij.

  7. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Gdy pianka stężeje, pokrój wafle w trójkąty lub prostokąty wg uznania.

  8. Obie czekolady roztop. Polej nimi pokrojone ciepłe lody. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Podawaj.

Uwagi do Przepisu

Białka powinny zostać oddzielone ze świeżych, dokładnie umytych i sparzonych jaj z pewnego źródła.

 

ciepłe lody ptasie mleczko

ciepłe lody najlepszy przepis

6

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu