Domowy pszenny chleb bez wyrabiania - chleb pieczony w garnku

Domowy pszenny chleb bez wyrabiania – chleb z garnka

Jeden ze smaczniejszych i ładniejszych bochenków chleba, jakie wyszły z mojego piekarnika. Jego ostra, niewiarygodnie chrupiąca skórka i sprężysty miąższ idealnie nadaje się jako baza do kanapek, a naturalny i neutralny smak świetnie współgra zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Jego dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga długiego zagniatania. Znany jako chleb bez wyrabiania lub chleb z garnka.

Wczesny, leniwy poranek. Słońce już wstało, dzieci też. Wesoło wskoczyły do jasnej pościeli pachnącej świeżością i konwaliami. Promienie zimowego słońca przedzierają się przez słomianki, a my śmiejemy się w głos. Za chwilę zapach świeżego chleba pobudzi nasze kubki smakowe. Głodni zasiądziemy do stołu.

Kremowe masło, słodkie pomidory, świeżo zaparzona kawa i domowy chleb. Takie poranki zdarzają się już tylko w święta…

Ale co zrobić, żeby w drugi dzień świąt móc cieszyć się idealnie świeżym, jeszcze ciepłym chlebem? Trzeba upiec, najlepiej taki, którego nie trzeba długo wyrabiać, a któremu żaden inny nie dorówna smakiem nawet w połowie.

Składniki:

  • 450g mąki pszennej uniwersalnej (w tym 2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 3g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • około 340ml letniej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże zasypałam cukrem i zalałam 2-3 łyżkami letniej wody. Odstawiłam na 10-15 minut do spienienia.
  • Do dość dużej miski przesiałam mąkę i mąkę pełnoziarnistą (chleb można przygotować tylko z jasnej mąki). Dodałam sól, aktywowane drożdże i wodę.
  • Drewnianą łyżką lub za pomocą miksera wymieszałam do połączenia się składników. Ciasto powinno być lepkie i niemal półpłynne, ale nie nazbyt rzadkie.
  • Miskę zawinęłam w folię i odstawiłam na 12-16 godzin, najlepiej na noc.
  • Rozgrzałam piekarnik do 200°C. Wstawiłam żeliwny garnek z pokrywką o średnicy około 20cm i rozgrzewałam go co najmniej 30 minut. Można użyć dowolnego żaroodpornego naczynia o odpowiedniej wielkości.
  • Rano przełożyłam wyrośnięte ciasto na mocno oprószoną mąką stolnicę i złożyłam kilka razy (jak kopertę do wewnątrz).
  • W misce lub durszlaku ułożyłam czystą ściereczkę i obsypałam ją obficie mąką. Przełożyłam chleb na ściereczkę składaniem do góry i odstawiłam.
  • Do nagrzanego garnka ostrożnie zsunęłam bochenek ze ściereczki, przykryłam pokrywką i piekłam przez 30 minut.
  • Następnie zdjęłam pokrywkę i dopiekłam do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia.
  • Ostudzić na kratce.

Smacznego!

43 Odpowiedzi

    1. Można użyć świeżych, 6g. To niewiele, ale to ciasto chlebowe długo wyrasta, więc drożdże zdążą “przerobić” całą mąkę.

    1. Nie miałam dotąd do czynienia z prodiżem i przyznam, że nie wiem jak chleb wyjdzie. Widziałam natomiast chleby na zakwasie pieczone w prodiżu i wyglądały świetnie, więc myślę, że powinno się udać. Nie wiem tylko, czy nie zdecydowałabym się na wyłożenie “misy” papierem do pieczenia.

  1. Witam twój chlebek jest przepyszny gdy rodzinka zasmakowała to piekę 2 dziennie:) dodając jeszcze słonecznik dynię i otręby, tak się zastanawiam czy mogę upiec chlebek z maki razowej żytniej?

    1. Cieszę się, że smakuje. To jak do tej pory mój zdecydowany faworyt. Co do użycia mąki żytniej, nie widzę przeszkód, by takiej użyć, jednak ja osobiście upiekłabym wg tego przepisu chleb mieszany i kontrolowałabym ilość wody “na oko” dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie jestem pewna, czy z samej żytniej odpowiednio wyrośnie.

  2. Właśnie nagrzewam piekarnik. Mam małe wątpliwości – ile czasu chleb powinien być w tym durszlaku i co to znaczy zsunąć ze ściereczki – mam go przewrócić “do góry nogami”, żeby złożenie było tym razem na spodzie czy delikatnie zsunąć tak, żeby zaokrąglenie od durszlaka było teraz spodem?

    1. Trzymam chleb na durszlaku/w koszyku w czasie gdy nagrzewa się garnek. Wychodzi 30-45 minut. Chleb przekładam do garnka w taki sposób, by składanie znajdowało się na spodzie.

      1. Dziękuję za szybką odpowiedź! Zdążyłaś przed przełożeniem do garnka :))) Lecę wstawiać do piekarnika a potem się pochwalę czy mi się udał :D

        1. Mmmmmm…. niebo w gębie! Takiego chleba mi brakowało! Nie wytrzymałam i odkroiłam jeszcze gorącą piętkę… z masłem… śmiem wątpić czy reszta doczeka śniadania ;)
          Następny spróbuję zrobić z 1,5 porcji, w zależności od tego jak wypełni garnek może jeszcze kolejny będzie x2 :) O ile należy wydłużyć czas pieczenia?
          Dziękuję za cudowny przepis i chętnie będę zaglądać do Ciebie :)

          1. Bardzo się cieszę, że chlebek się udał. Większy piekłabym po 10 minut dłużej na każdym etapie, ale najlepiej będzie mieć go na oku :)

  3. Gosiu dziekuje za ten przepis!Pieke ten chleb od pewnego czasu i od pierwszego kesa rozkochal mnie i moja corcie w sobie.Dzieki wielkie!Nawet nie wiesz jaka radosc mi sprawilas dzielac sie tym przepisem.Dzieki Tobie mam w domu pyszny smaczny chleb.Pozdrawiam serdecznie !!Fajna z Ciebie babeczka.Ciesze sie ze odkrylam Twoj blog-))

    1. Cieszę się bardzo, że przepis przypadł Wam do gustu. To także jeden z moich ulubionych wypieków. Dziękuję Ci za miłe słowa i mam nadzieję, że zostaniesz “ze mną” na dłużej. Gorąco pozdrawiam :)

  4. beznadziejny jest ten przepis :((( jak z ciasta półpłynnego może po 12h zrobić sie ciasto które składamy w kopertę???? krasnoludki je wyrobią w nocy za nas???

    1. Gosiu, próbowałaś, czy po prostu tak sceptycznie podchodzisz do każdego przepisu? Krasnoludki może nie, ale gluten z pewnością da radę.

    1. Chleb po upieczeniu powinien mieć rumiana i chrupiącą skórkę, a postukany od spodu wydawać głuchy dźwięk. Od indywidualnych natomiast preferencji zależy jak mocno spiecze się skórkę.

  5. Probuje roznych przepisow na chleb,upieklam ich juz naprawde sporo ale najczescieji najchetniej wracam do tego przepisu-)smakuje mi ten chleb bardzo i przepis jest naprawde latwy wiec moze dlatego tak czesto go pieke bo z natury bywam czasem leniwa-) ale zapach tego chleba i smak jest naprawde fantastyczny-)Pozdrawiam serdecznie Gosiu i dzieki za ten przepis-)))czesto tez korzystam z Twojego przepisu na ,,prosty chleb na zakwasie,,pierwszy wyszedl mi kapitalny ,pozniej juz nie powtorzylam tego smaku zastanawiam sie dlaczego moze to wina zakwasu jest?lubie Twoje przepisy bo nie kradna czasu w kuchni a dla mnie to wazne jest-))milej niedzieli!

  6. Dzień dobry :-) mam pytanie, to odstawianie na noc to ma być do lodówki czy w temperaturze pokojowej? Dziękuję.

  7. Jak konkretnie należy złożyć ciasto na chleb? Przyznam, że nie bardzo rozumiem a koniecznie chciałabym wypróbować przepis bo chleb wygląda pysznie :)

    1. ciężko to opisać słowami, chociaż próbowałam nie raz. Pozwolę sobie podać link do filmiku, który mniej więcej pokazuje co i jak. Oczywiście różne ciasta chlebowe różnią się między sobą gęstością i konsystencją, czasami bardzo mocno, ale istota składania chleba jest zawsze taka sama. FILM

  8. Witam,chleb wygląda pysznie:) Proszę mi napisać – jaki typ mąki będzie najlepszy? Nigdzie nie mogę napotkać mąki uniwersalnej. Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *