Domowy zakwas na biały barszcz – przepis

Śniadanie wielkanocne nieodzownie kojarzy się z żurkiem lub białym barszczem podawanym z jajkiem i białą kiełbasą. Brzmi znajomo, prawda? Nic dziwnego, w ten dzień na większości stołów pojawia się to danie w różnych odsłonach, choć wszystkie oparte są na podobnej bazie. Na zakwasie, który pozornie najprościej jest kupić, ale jeśli cenimy sobie dobry smak możemy zdecydować się na przygotowanie własnego. To bardzo prosty przepis na zakwas na biały barszcz, który z pewnością uda się każdemu, wystarczy tylko na kilka dni wcześniej przygotować bazę, która pozostawiona w cieple zrobi się sama. Ten prosty zabieg zapewni nam, że barszcz w wielkanocny poranek będzie wyborny i równie łatwy do przygotowania co zupa z torebki.


Składniki:(0,75l gotowego zakwasu)

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850-2000
  • 0,6l chłodnej wody przegotowanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki zakwasu zalej wodą i wymieszaj drewnianą łyżką w dużym słoju lub kamionce.
  • Przykryj talerzykiem w taki sposób, by zakwas miał dostęp powietrza i postaw na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej.
  • Pozostaw do ukiszenia przed kilka dni (w ciepłym pomieszczeniu powinno zając to około 3 dni, w chłodzie dłużej)
  • Jeśli na powierzchni zakwas się mocno spieni, zamieszaj drewnianą łyżką (nie metalową).
  • Gotowy zakwas nie fermentuje i jest lekko kwaśny.
  • Przecedź zakwas przez durszlak (nie przez gęste sito) usuwając liście laurowe, ziarna i czosnek.
  • Przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
  • Przed użyciem wymieszaj.

Smacznego!

 

0

14 Odpowiedzi

  1. Twój zakwas musi być nieziemsko aromatyczny. Ja po prostu mieszam wodę z mąką żytnią i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Dopiero podczas gotowania żurku przychodzi czas na dodawanie pozostałych smakowitości :)

    1. Robisz podstawową wersję, niektórzy nawet twierdzą, że to jedyna słuszna wersja zakwasu. Ja jednak uważam, że przyprawy tylko pogłębiają i podkręcają smak.

  2. Nigdy nie robiłam zakwasu w domu.Czy należy rozcieńczyć go,jak to się robi z kupnym zakwasem?-jeśli tak,to w jakiej proporcji.Dziękuję za przepis,wykorzystam go na Święta.

  3. Brzmi smacznie i prosto -co jest najważniejsze;o) Skomplikowane przepisy mnie odstraszaja, za dużo roboty za mało pewności, że wyjdzie;) Zawsze kupowałam taki zakwas, ale teraz zrobię sama i uracze rodzinke na Świeta ;)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu