Donuty – pączki z dziurką

Tłusty Czwartek – ten dzień pachnie świeżymi pączkami. Dosłownie. Gdzie nie spojrzeć, stoiska z wciąż jeszcze ciepłymi pączkami, co krok ktoś ciągnie pełne siatki pączków, donuty i nikt nie zastanawia się kto to wszystko zje… To jedna z niewielu tak słodkich tradycji, którym trudno się oprzeć mimo diet i licznych postanowień. Bo przecież wymówka jest absolutnie niepodważalna – kto w Tłusty czwartek pączka nie zje, z pewnością ominie go szczęście.

Proroctwo, czy zabobon – nieważne, lepiej nie ryzykować. Stawka jest wysoka, a pączek taki smaczny…

Co roku stawiam na nowe wyzwania. W poprzednim sezonie pojawiły się przepisy na pączki z wielu europejskich krajów, tym razem zdecydowałam się na klasyczne amerykańskie donuty, które podbiły swoim smakiem i nieskazitelnym kształtem cały świat. U nas czasami są nazywane pączkami z dziurką, bardzo lubię to określenie.

I lubię też donuty, czy też pączki z dziurką. Lubię je smażyć, piec, lubię ich delikatną strukturę, kruchy lukier i kolorowe posypki. Wiele pisać o nich nie trzeba, nie wymagają zachwalania. Wystarczy spojrzeć na nie, by niemal poczuć ich smak – gołym okiem widać, że są puszyste, lekkie i nieziemsko dobre.

1 z 1 głosu

Donuty - pączki z dziurką

Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 1 hour 30 minutes

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 8 g drożdży instant 1 opakowanie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 1l oleju lub smalcu do smażenia

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, drożdże oraz sól (z boku, tak, aby nie posypać nią drożdży)
  • Mleko podgrzej. Powinno być letnie. Dodaj żółtka i rozmąć je w mleku.
  • Stopniowo dodawaj do mąki zarabiając ciasto.
  • Na koniec dodaj olej lub miękkie masło i zagniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne i będzie odstawało od dłoni i miski. Ciasto może lekko się kleić, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Wyrobione ciasto przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na około 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  • Okrąglą foremką lub szklanką wycinaj kółka, a w nich mniejsze, tworząc kształt donatów.
  • Przykryj delikatnie folią spożywczą i pozostaw do napuszenia, na około 15 minut.
  • W tym czasie rozgrzej olej do temperatury 180°C.
  • Wyrośnięte pączki delikatnie wkładaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.
  • Gotowe pączki układaj na ręcznikach papierowych, by odsączyć nadmiar oleju, a następnie polukruj jeszcze ciepłe.
  • Aby przygotować prosty lukier użyj około 1/2 szklanki cukru pudru i soku z 1/2 cytryny. Utrzyj gładki lukier i polej pączki lub maczaj je w nim.
Okazja: Deser
Rodzaj dania: USA

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Pięknie się prezentują :) Smacznego dnia!

    1. Małgosia Author says:

      Wzajemnie :)

  2. Fantastyczne donaty, w sam raz na dzisiejszy dzień. :)

    1. ~:DDDDD says:

      tylko wyglada…….

  3. Ja je uwuelbiam. W Grecji na każdym roku , w kadej piekarni są one sprzedawane w godzinach rannych . Często jemy je popijając poranną kawą . Pyszności !!!

  4. Ja je uwielbiam. W Grecji na każdym roku , w każdej piekarni są one sprzedawane w godzinach rannych . Często jemy je popijając poranną kawą . Pyszności !!!

  5. ~:DDDDD says:

    HEHEHEEHHEH
    Z DZIURKĄ :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  6. A ja wolę jednak z dżemem, ale i tak pysznie ! ;-) Zapraszam do siebie.

  7. Fajne przepisy na pewno skorzystam dzieki Irena

  8. Juz napisałam ale powtórzę … smaczne i proste przepisy ma pani Małgosia dzięki :)

  9. ~lalaland says:

    oryginalne donaty sa bez drożdży z proszkiem do pieczenia

  10. Te donaty są prze,prze,prze bajeczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close