Dorsz na zielonych warzywach z miso

Wiosna dość szybko zaczęła dawać nam znaki, że już pora odkurzyć lżejsze ubrania i buty. Wraz z wyższymi temperaturami i ostrzejszymi promieniami słońca przychodzi nam też ochota na zielone. Dość już mamy ponurych styczniowych dni i mroźnych lutowych wieczorów. Chcemy wyciągnąć rowery i popędzić przed siebie – do lasu, nad jeziora, byle dalej od tej ponurej zimy.

Fakt jest taki, że niezależnie od pory roku uwielbiam zielone dania. Kocham wszelkie sałaty, groszki, szpinaki, brukselki i brokuły i każde danie najchętniej podałabym z zielonymi warzywami. Moja dzisiejsza propozycja jest nie tylko pięknie zielona, ale też pełna różnych smaków i spodoba się absolutnie wszystkim. Jest tu zielenina, ale jest też delikatna, soczysta ryba i bekon. Czy trzeba czegoś więcej?

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 filety z dorsza (ok 600g)
  • 100g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 ząnki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • 150g zielonego groszku (mrożonego)
  • garść groszku cukrowego w strączkach
  • 100g świeżego szpinaku
  • garść młodych pędów groszku (kiełków)
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek drobno pokrój i usmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Chrupiące kawałki boczku wyłóż na talerzyk odsączając z tłuszczu.
  • Na wytopionym tłuszczu usmaż rybę, układając filety skórą do dołu. Smaż kilka minut w zależności od wielkości kawałków lub do momentu aż ryba niemal w całości będzie ścięta. Na koniec odwróć filety na drugą stronę i dosmaż przez około pół minuty. Zdejmij z patelni.
  • Patelnię wytrzyj ręcznikiem papierowym i ponownie postaw na ogniu.
  • Dodaj niewielką ilość oliwy i zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj pastę miso i przesmaż pół minuty.
  • Dodaj groszek, a gdy się dobrze podgrzeje, szpinak. Podsmaż około pół minuty, aż liście lekko zmiękną.
  • Zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj podsmażony wcześniej boczek.
  • Warzywa przełóż na talerze. Na nich ułóż po kawałku ryby i posyp kiełkami groszku. Całość lekko skrop oliwą.
  • Podawaj z pieczywem lub ziemniakiem w mundurku.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ale pięknie wygląda :) Mi też już wraca ochota na zielone, szczególnie gdy słońce za oknem przygrzeje.

  2. oj rybka i morze…. tak czekam już na ciepłe dni :D

  3. wygląda bardzo smacznie :)

  4. Uwielbiam dorsza, a Twoja propozycja jest iście wiosenna :)

  5. Ale kolorowo na tym talerzu :) Chyba się skuszę, tylko bez boczku w wersji wege :)

    1. Małgosia Author says:

      W wersji wege należałoby też zrezygnować z ryby ;)

  6. Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Przepis świetny i faktycznie, kolorowo na talerzu! :)

  7. Ale to dobrze wygląda!:) Wow! O miso wiele słyszałam, jednak nie miałam okazji próbować. Aż chyba się skuszę. Znany jest mi tempeh i tofu. To jednak nie:) Jak tylko spotkam, to od razu kupię!:)

  8. Rybki… mmmm! Dorsz w takich warzywkach musi smakować obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close