Draniki z maczanką

Ta nieco tajemnicza nazwa znaczy tyle, co pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z równie smacznym gulaszem wieprzowym z wędzoną nutą. To jedno z tych dań, na myśl o których robi się cieplej na duszy. Na zakończenie zimy warto jeszcze wypróbować ten przepis, pochodzący wprost zza wschodniej granicy. Draniki z maczanką to proste danie, należy do tych raczej codziennych i niezbyt wykwintnych. Takie dania mają to do siebie, że chociaż nie zachwycają finezyjnym wyglądem, smakują wspaniale i to właśnie takie dania budzą najwięcej wspomnień z dzieciństwa.

Składniki:(ok 4 porcji)

  • 500g wieprzowiny (mięsa żeberek, karkówki lub łopatki bez kości),
  • 200g cebuli,
  • 200g pikantnej wędzonej kiełbasy,
  • 20g mąki pszennej,
  • 100g kwaśnej śmietany 18%,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy lub smalcu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy
  • 1kg ziemniaków,
  • 100g cebuli,
  • 20g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia (ok. 125ml)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój na niewielkie kawałki, a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
  • Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Po 2-3 minutach całość oprósz mąką i jeszcze chwilę przesmażaj.
  • Gulasz podlej wodą lub bulionem w taki sposób, by mięso było prawie zanurzone w płynie. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i duś pod przykryciem do miękkości, uzupełniając płyn w razie konieczności.
  • Na 20 minut przed końcem duszenia pokrój w kostkę kiełbasę i podsmaż ją na patelni na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i dodaj do gulaszu.
  • Gdy mięso jest miękkie, zahartuj śmietanę w niewielkiej ilości gorącego sosu i dodaj do gulaszu. Na koniec posyp całość natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw.
  • Przygotowujemy draniki (placki ziemniaczane): cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na 10 minut, a następnie odsącz wytrącony płyn. Dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Wymieszaj łyżką i smaż na rozgrzanym oleju niewielkie placki ziemniaczane, z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj draniki z maczanką.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. ale to smacznie wygląda

  2. Uwielbiam placki ziemniaczane :) szczególnie zainteresowała mnie nazwa draniki – skąd ona pochodzi? Gdzie funkcjonują one pod taką nazwą? CHodzi mi o region :) jeśli chodzi o przyprawy do tego typu dań wolę zawsze wybierać te najbardziej sprawdzone i aromatyczne …

    1. Małgosia Author says:

      Szczerze mówiąc nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie – nie chciałabym udawać znawcy tematu, którym nie jestem, ani kopiować niepotwierdzonych danych znalezionych w sieci.

  3. wyglądają apetycznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close