Duszona kaczka z oliwkami – prosty przepis

Duszona kaczka z oliwkami na pierwszy rzut oka nie wydaje się być prostym daniem. Początkujący domowi kucharze często unikają tego rodzaju mięsa, myśląc, że jego przygotowanie przerośnie ich możliwości. Ja jednak uważam inaczej. Nie należy bać się dobrych, rodzimych składników. Szczególnie duszone mięsa nie powinny sprawiać większych trudności. Warto jednak pamiętać o dobrym sprzęcie, takim jak patelnie, czy garnki. Bez nich uzyskanie wysokiej jakości potraw może okazać się trudniejsze.

Wróćmy jednak do samego przepisu. Duszona kaczka w oliwkach to potrawa z zaledwie kilku prostych składników i świeżych ziół. To jedno zdanie o tym daniu zawiera całą kwintesencję kuchni śródziemnomorskiej i naszej rodzimej, tej babcinej, którą ja osobiście pamiętam z dzieciństwa. Nie mówię tu oczywiście o samych oliwkach, ale tej pięknej prostocie wykonania, świeżości i jakości składników.

Wyobraźcie sobie – pachnący tymianek, aromatyczny rozmaryn, złociste udka kaczki i pełne smaku oliwki – brzmi pysznie, prawda? Danie to polecam z makaronem pappardelle.

duszona kaczka z oliwkami

No ratings yet

Duszona kaczka z oliwkami

Danie pachnące świeżymi ziołami. Pożywne, eleganckie i pełne smaku.
Porcji 4 os.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty

Składniki

  • 4 udka kaczki ok 1kg
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub półsłodkiej
  • 100 g oliwek kalamata lub czarnych
  • 50 g masła
  • 125 ml białego wina półwytrawnego
  • 35 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

do podania:

  • makaron pappardelle

Sposób przygotowania

  • W rondlu rozgrzej oliwę i zrumień mięso z każdej strony.
  • Wyjmij zrumienione mięso z garnka. Dodaj cebulę posiekaną w piórka, zmiażdżony czosnek oraz zioła i paprykę. Zeszklij. Wlej wino i zredukuj je.
  • Włóż do garnka mięso i zalej je wodą (lub bulionem). Mięso powinno być w połowie zanurzone w płynie. Oprósz mięso lekko solą i pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności uzupełnij płyny.
  • Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj odsączone z zalewy oliwki. 
  • Gdy mięso jest już miękkie, można umieścić je na 5 minut pod grillem, aby zrumienić skórkę (tak zrobiłam z kaczką ze zdjęcia).
  • Po wyjęciu mięsa spod grilla dodaj zimne masło i wymieszaj do połączenia się składników sosu. Ewentualnie dopraw do smaku.
  • Podawaj z makaronem.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Kuchnia śródzeimnomorska, Mięsne

 

Zobacz inne przepisy na dania z drobiu

 

Join the Conversation

  1. zapowiada się wyśmienicie :)

    1. Małgosia Author says:

      Szczerze polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close