Dynia piżmowa z szałwią i fetą - przepis na jesienną przystawkę

Dynia piżmowa z szałwią i fetą

To chyba dobry moment na rozpoczęcie sezonu na rozgrzewające potrawy. Odkopałam z szafy już ciepłe skarpetki i koc, a na kolację znów ma się ochotę na coś ciepłego. Do łask wraca więc dynia i jej słoneczny kolor.

Do tej przekąski idealnie sprawdzi się dynia piżmowa. Jej zwarty miąższ i słodkawy smak świetnie się sprawdzą w tym wydaniu. Wystarczy kilka minut na patelni, by móc cieszyć się pożywną i smaczną kolacją. Szałwia w tym zestawieniu to klasyka i koniecznie musicie usmażyć kilka listków w całości. Powstają z nich niebanalne, bardzo chrupiące i niesamowicie aromatyczne chipsy, które nie tylko wspaniale dekorują to proste danie, ale dodają mu wiele smaku. Jeśli nigdy dotąd nie używaliście w kuchni świeżej szałwii, koniecznie spróbujcie. Podczas gdy surowa jest niesmaczna i przypomina mydło, usmażona uwalnia cudowny aromat.

Jako zwieńczenie dodałam odrobinę wyrazistej w smaku, słonej fety, by przełamać ziołowy aromat szałwii i słodycz dyni piżmowej.

To takie dogadzanie sobie w dobrym stylu. Jedzenie sprawia mnóstwo frajdy, świetnie poprawia nastrój i rozgrzewa w chłodny wieczór, a jednocześnie jest zdrowe i pożywne.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1 dynia piżmowa
  • świeża szałwia – kilka listków do potrawy + kilka do dekoracji
  • 100g fety
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzuć całe listki szałwii. Odłóż kilka do pokrojenia i dodania do dyni. Po kilku sekundach odwróć na drugą stronę. Przełóż na ręcznik papierowy jak tylko zrobią się chrupiące.
  • Na tę samą oliwę wrzuć pokrojoną dynię. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym do smaku i smaż aż dynia zmięknie.
  • Gdy dynia będzie miękka, dodaj pozostałą posiekaną już szałwię i podsmaż jeszcze kilka sekund, aż uwolni aromat.
  • Zdejmij z ognia i skrop lekko sokiem z cytryny.
  • Przełóż na talerze lub jeden duży półmisek i posyp pokruszoną fetą.
  • Na wierzchu ułóż usmażone listki szałwii. Podawaj od razu.

Smacznego!

4 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *