Ekspresowe mini pączki

Pyszne, o lekko wilgotnym wnętrzu, o złocistej i chrupiącej skórce. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, nie wymagają wyrastania, wałkowania, ani pracochłonnego formowania. Idealnie wpisują się w atmosferę karnawału i Tłustego Czwartku. Przedstawiam przepis na ekspresowe mini pączki z serka.

Najprostsze pączki pod słońcem. Idealne na zabicie ochoty na „coś dobrego”.

Świetne na kulinarnego lenia,

na zbyt długą kolejkę po pączki w pobliskiej piekarni

i lekarstwo na pusty półmisek przed końcem dnia.

Dobre nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi, choć zapomnieli się zapowiedzieć.

Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii.

Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo…

 

No ratings yet

Ekspresowe mini pączki

pączki z serka homogenizowanego lub twarożku
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins

Składniki

  • 250 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego

Ponadto:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 2-3 łyżki cukru do obtoczenia pączków
  • 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych użyłam kompozycji Kamis, do kawy i deserów

Sposób przygotowania

  • Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
  • Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
  • W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
  • Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
  • Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe pączki obtaczaj w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.

Podpowiedzi i notatki

Pączki będą równie smaczne oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Okazja: Deser

 

Join the Conversation

  1. Pięknoty! Robię takie paczusie cały rok :) zawsze na serku homo, w tym roku dałam twaróg i są równie pyszne!

  2. Śliczności :) Można by im jeszcze dorobić czapeczki, maczając je lekko w czekoladzie :) Mniam…

  3. Czym można zastąpić serek homogenizowany naturalny ?
    Serek Danio waniliowy będzie odpowiednim zamięnnikiem ?

    1. Małgosia Author says:

      Może być waniliowy. W przypadku użycia słodkiego serka, nie dodawałabym już więcej cukru do ciasta. Pączki wyjdą też z wszelkich gładkich twarożków sernikowych.

  4. Wyglądają smakowicie. Spróbuję takie zrobić, choć wątpie, żeby mi się to udało :)

    1. Małgosia Author says:

      Przepis jest na tyle prosty, że nie powinien sprawiać żadnych problemów.

  5. Jakie one są słodkie :) Śliczne i pyszne.
    Pozdrawiam Małgosi :)

  6. Pyszne i faktycznie ekspresowe pączki. W ekspresowym tempie znikały z talerzyka ;)

    1. Małgosia Author says:

      A myślałam, że to tylko u mnie takie łasuchy :) Cieszę się, że smakowały :)

  7. Ładne zdjęcia….aż się chce pójść do kuchni i zabrać do roboty !!

  8. Wow! Ależ apetycznie wyglądają :D Pojadłabym :D :)

  9. Pączek jak to pączek, ale dobrze zrobiony to miód w gębie!!!

  10. Uwielbiam paczki. Mini i ekspresowe ;-P tez wygladaja kuszaco.

  11. Przepis sprawdził się na 100%. Rzeczywiście szybki i łatwy. Upiekłam dzisiaj dwie porcje i idę przekazać je do dalszej degustacji. A oto moja blogowa relacja i zdjęcia jak wszystko wyszło: http://strefaulubiona.blogspot.com/2014/11/szybkie-mini-paczki_30.html

    1. Małgosia Author says:

      Bardzo się cieszę, że pączki sprawiły Wam tak dużo radości i dziękuję za podlinkowanie :)

  12. Nie wiem jak Ty ale ja to uwielbiam spędzać czas na oglądaniu coraz to nowszych i ciekawszych filmów. Nie ważne czy komedia dramat czy też thriller – ważne by było ciekawe. No ale jako facet czasami znajduję chwilę na takie czynności jak czytanie innych blogów i inspirowanie się cudzymi pomysłami. Świetny blog!

  13. ~Karolina says:

    ile paczusiow wyjdzie z tego przepisu?

    1. Małgosia Author says:

      Trudno powiedzieć, dużo zależy od wielkości, ale umownie jest to po prostu pełny półmisek.

  14. Pyszne ,łatwe,super :) ,ja wyciskałam zwykłą szprycką za 5 zł,bez końcówek,wycisnęłam ok 2cm i odcinałam nożem,wyszły równiutkie kuleczki :) szkoda,że nie mogę dodać zdjęcia jakie piękne wyszły .Dziękuję za inspiracje,super przepis,super blog.

  15. Czy pączusie można nadziewać? Fajny przepis!

    1. Małgosia Author says:

      Pączusie są malutkie, ale nie widzę przeszkód, by je nadziać po usmażeniu. (Przed skażeniem się nie da, ciasto jest zbyt płynne.

  16. Przepyszne! i ekspresowy przepis !! Mąż zachwycony,dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close