Ekspresowe mini pączki

Pyszne, o lekko wilgotnym wnętrzu, o złocistej i chrupiącej skórce. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, nie wymagają wyrastania, wałkowania, ani pracochłonnego formowania. Idealnie wpisują się w atmosferę karnawału i Tłustego Czwartku. Przedstawiam przepis na ekspresowe mini pączki z serka.

Najprostsze pączki pod słońcem. Idealne na zabicie ochoty na “coś dobrego”.

Świetne na kulinarnego lenia,

na zbyt długą kolejkę po pączki w pobliskiej piekarni

i lekarstwo na pusty półmisek przed końcem dnia.

Dobre nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi, choć zapomnieli się zapowiedzieć.

Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii.

Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo…

 

Ekspresowe mini pączki
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
25 mins
 

pączki z serka homogenizowanego lub twarożku

Rodzaj Dania: Deser
Składniki
  • 250 g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
Ponadto:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 2-3 łyżki cukru do obtoczenia pączków
  • 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych użyłam kompozycji Kamis, do kawy i deserów
Przygotowanie krok po kroku
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
  2. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
  3. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
  4. Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
  5. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  6. Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Jeszcze ciepłe pączki obtaczaj w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.
Uwagi do Przepisu

Pączki będą równie smaczne oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

 

0

23 Odpowiedzi

    1. Może być waniliowy. W przypadku użycia słodkiego serka, nie dodawałabym już więcej cukru do ciasta. Pączki wyjdą też z wszelkich gładkich twarożków sernikowych.

  1. Nie wiem jak Ty ale ja to uwielbiam spędzać czas na oglądaniu coraz to nowszych i ciekawszych filmów. Nie ważne czy komedia dramat czy też thriller – ważne by było ciekawe. No ale jako facet czasami znajduję chwilę na takie czynności jak czytanie innych blogów i inspirowanie się cudzymi pomysłami. Świetny blog!

  2. Pyszne ,łatwe,super :) ,ja wyciskałam zwykłą szprycką za 5 zł,bez końcówek,wycisnęłam ok 2cm i odcinałam nożem,wyszły równiutkie kuleczki :) szkoda,że nie mogę dodać zdjęcia jakie piękne wyszły .Dziękuję za inspiracje,super przepis,super blog.

    1. Pączusie są malutkie, ale nie widzę przeszkód, by je nadziać po usmażeniu. (Przed skażeniem się nie da, ciasto jest zbyt płynne.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu