Ekstremalnie czekoladowe muffiny

Pamiętam, gdy jako dziecko o tej porze roku wychodziłam na podwórko. Główną atrakcją było skakanie ze schodów, chyba, że spadł deszcz… Gdy spadł bowiem deszcz, przy krawężniku pojawiała się gigantyczna kałuża… Wydawało mi się wówczas, że jest ogromna niczym jezioro, albo co najmniej staw, czy inne morze… Brodziłam w niej krok, po kroku obserwując, jak czarna woda przelewa się między stopami, wrzucałam kamyki, im większe tym lepsze i wypuszczałam na szerokie wody całe floty liściastych statków…

Dziś ta sama kałuża już nie jest tak ogromna, albo tylko wydawało mi się, że kiedykolwiek taka była… I chociaż bardzo chętnie znów zanurzyłabym w niej po kostki nogi, to jakoś nie wypada… i jakby butów bardziej szkoda…

Powoli dopadają mnie jesienne smutki – częściej wspominam stare czasy, częściej spoglądam przez okno i przeliczam liście na pobliskiej lipie, chętniej siadam w fotelu i otulam się puchatym kocem, nawet jeśli wcale nie jest mi zimno… To właśnie ta pora, gdy czekolada smakuje najlepiej. Poprawia nastrój, rozgrzewa i otula od środka. Można zjeść tabliczkę, oglądając ulubiony film, ale można też upiec muffinki – będzie więcej. Na przykład te, ekstremalnie czekoladowe muffiny to proste babeczki, jak każde, ale tak pyszne, niemal wytrawne od dużej ilości kakao i gorzkiej czekolady, ale właśnie dzięki temu są takie pyszne.

 

Muffiny czekoladowe
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
20 mins
Czas Całkowity
30 mins
 

Ekstremalnie czekoladowe muffinki

Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 12 szt
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie krok po kroku
  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. W misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce ubij jajka i żółtko z cukrem i szczyptą soli na jasną masę mikserem lub trzepaczką.
  4. Stopniowo dolewaj olej stale ucierając.
  5. Na koniec dodaj śmietanę (lub jogurt) i wymieszaj do połączenia.
  6. Do masy dodaj w 2-3 partiach suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników.
  7. Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  8. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wyłóż ciasto do 2/3 wysokości.
  9. Piecz przez około 20 minut, lub do momentu aż muffinki będą wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
  10. Ostudź na kratce.

Smacznego!

0

3 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu