Faszerowane jajka zapiekane w sosie koperkowym

Faszerowane jajka to wielkanocny klasyk, gości na wielu stołach też podczas niejednej rodzinnej imprezy. Zazwyczaj kojarzy się nam z przekąską na zimno, co mnie osobiście nie do końca przekonuje, chociaż sama również czasami je robię. Tym razem jednak postanowiłam zrobić je inaczej i muszę przyznać, że ten sposób stał mi się bliski. Od teraz faszerowane jajka są daniem na ciepło i smakują naprawdę świetnie. Następnym razem, zrobię je w sosie chrzanowym, a może w buraczkach – pomysłów może być wiele, a co pomysł, to zupełnie nowe danie!

Bawcie się przepisami w tę Wielkanoc i zróbcie faszerowane jajka na ciepło!

Faszerowane jajka zapiekane w sosie koperkowym

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 25 minutes
Czas całkowity: 40 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4 os.

Składniki

  • około 6 jajek najlepiej ekologicznych
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów lub 2 łyżki musztardy z całych ziaren gorczycy
  • sól pieprz, ostra papryka
  • 100 g żółtego sera np ementalera

Przygotowanie krok po kroku

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  • Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
  • W niewielkim garnku roztop masło, uważając by się nie przypaliło. Dodaj posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Zeszklij, nie rumień.
  • Dodaj mąkę i stale mieszając przesmaż przez chwilę. Dodaj zimne mleko i energicznie wymieszaj, by nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia mieszając. Dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw.
  • Jajka przekrój na pół, żółtka przełóż do miseczki.
  • Do żółtek dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i posiekane kapary lub musztardę. Wymieszaj dokładnie, rozdrabniając widelcem żółtka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Masa powinna być dość pikantna.
  • Tak przygotowaną masą, wypełnij białka jajek.
  • Do sosu koperkowego dodaj resztę kwaśnej śmietany i przelej całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż faszerowane jajka - powinny być co najmniej do połowy zanurzone, aby nie spiekły się w piekarniku.
  • Całość posyp tartym ementalerem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 20-25 minut.
  • Przed podaniem oprósz grubo mielonym pieprzem i udekoruj koperkiem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Smacznego!

3 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *