Korzenny flan dyniowy – pieczony krem dyniowy

Korzenny flan dyniowy – niewielki, ale pełen smaku deser, który będzie wspaniałym zwieńczeniem domowego obiadu. Sprawdzi się zarówno w leniwe, listopadowe popołudnie sam na sam z książką, jak też podczas większych rodzinnych uroczystości. Wygląda elegancko i dostojnie – nikt nie uwierzy, że jest tak prosty do przygotowania.

Dyniowy tydzień, który postanowiłam zorganizować tu, na blogu zaowocował wieloma pomysłami. Właściwie powinien trwać cały najbliższy miesiąc, abym mogła zrealizować wszystkie swoje dyniowe przepisy. Gdybym natomiast miała wypróbować wszystkie Wasz przepyszne propozycje, które napłynęły w ramach trwającego KONKURSU JESIENNEGO, chyba brakłoby mi roku. Dobrze, że tym razem zaopatrzyłam się w spore zapasy pure dyniowego…

Dzisiejszą propozycję zaczerpnęłam z mojej ulubione stacji telewizyjnej o tematyce kulinarnej. Na Polsat Food Network zawsze można znaleźć inspirację w trudnej chwili, a flan dyniowy uroczej pani dietetyk, Ellie Krieger z programu „Jeść zdrowo z Ellie Krieger” tak przypadł nam do gustu, że przy najbliższej okazji zrobię go znowu.

Flan dyniowy to rodzaj pieczonego w kąpieli wodnej kremu jajecznego, z dodatkiem przypraw korzennych i karmelu. Jest niewielki, ale zapewniam, że to porcja optymalna. Jest słodki, o intensywnym smaku, kremowy i jednocześnie delikatny. Wygląda równie apetycznie i elegancko. Moje kulinarne niebo i numer jeden tej jesieni.

Składniki:

(4 porcje)

  • 100g cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/3 szklanki pure z dyni
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki masła do natłuszczenia ramekinów/kokilek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kokilki lekko nasmarować masłem.
  • Na suchą patelnie wsypałam 60g cukru i podgrzewałam powoli aż się rozpuścił i nabrał jasnobrązowego koloru. Gorący karmel przelałam szybko do każdej kokili. Wyszło mniej więcej po dwie łyżki.
  • Mleko i mleko skondensowane wymieszałam i mocno podgrzałam.
  • Jajko i żółtko ubiłam mikserem na puszystą pianę z pozostałym cukrem, następnie dodałam ekstrakt waniliowy, cynamon oraz gałkę.
  • Pianę jajeczną połączyłam z pure z dyni, a następnie stopniowo dolewałam ciepłe mleko i mieszałam do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną masę przelałam do kokilek.
  • Wypełnione mniej więcej do połowy wysokości ramekiny ustawiłam w większej blaszce, do której wlałam gorącą wodę. Mniej więcej do połowy wysokości kokilek.
  • Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekłam przez 30 minut lub do chwili gdy masa stężeje.
  • Ostudziłam.
  • Przed podaniem wyłożyłam flany na talerzyki. Desery lekko podważałam nożem, by odeszły od foremki, przykryłam talerzykiem i energicznie odwracałam foremki do góry dnem. Flan powinien wyślizgnąć się prosto na talerzyk i oblać powstałym na dnie sosem karmelowym.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Fantastyczne zdjecia! Za flanami srednio przepadam, chyba ze wzgledu na konsystencje, ale na ten chyba bym sie skusila.

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję :) Nie zrobiłam wielu flanów w swoim życiu, ale ten jest pyszny :)

  2. Wygląda imponująco i domyślam się, że tak też smakuje :)

    1. Małgosia Author says:

      Nie ma co się domyślać, trzeba zrobić i się przekonać :) Polecam.

  3. wygląda świetnie:)

  4. Ależ kusząco wygląda… Pyszny musiał być :)

  5. jakie piękne zdjęcia – nigdy nie jadłam takiego deseru aż chyba dziś wypróbuje ten przepis bo za oknem szaro-buro a tu takie słońce na talerzu

  6. Zakochałam się…. muszę go zrobić!!!

    1. Małgosia Author says:

      Koniecznie zrób :)

  7. Sama nie wymyśliłabym chyba nigdy takiego przepisu:) Świetnie wygląda i równie dobrze smakuje. Fajne połaczęnie poprzez dodanie gałki muszkatołowej i cynamonu:) Uwielbiam łaczyć przyprawy.Ja używam przypraw z NPS-MIX, mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach. Można je zakupić na http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close