Domowa focaccia z dynią i rozmarynem – prosty przepis

Najlepsza domowa focaccia jaką do tej pory upiekłam. Delikatna, z lekko chrupiącą skórką i miękkim, ciągnącym środkiem. Dynia i rozmaryn okazały się tu wisienką na przysłowiowym torcie.

Niezależnie od tego jak i z czym ją zjecie, będzie idealna.

Dzień cichy i pełen zadumy. Gdzieś w odległym kącie pokoju gra radio, ktoś za oknem stuka obcasami o chodnik, a blask świecy zdaje się podrygiwać w takt muzyki… Wraz z zapadającym zmierzchem udało mi się usiąść z ulubionym kubkiem pełnym ziołowej herbatki. Idealna w niej towarzyszka na takie spokojne popołudnie.

A kolacja będzie pyszna, pachnąca rozmarynem i najlepszą oliwą. Słodycz pieczonej dyni wspaniale komponuje się z lekkim, jak piórko ciastem drożdżowym. Zjemy ją z kropelką oliwy i tym samym dodatek stanie się daniem głównym – nikomu to nie przeszkadza. Tak pysznej focacii dawno nie mieliśmy… Takie proste posiłki czasem sprawiają więcej radości niż wytworne restauracyjne dania.

Taki dyniowy tydzień może trwać nawet cały miesiąc…

Składniki:

(na blaszkę ok 20×30)

  • 350g mąki pszennej (450-550)
  • ok 330ml letniej wody
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 60ml oliwy
  • 250g dyni
  • gałązka rozmarynu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże roztarłam w 2 łyżkach wody na pastę i odstawiłam na kilka minut do spienienia.
  • Mąkę przesiałam do miski. Dodałam sól i cukier, a następnie aktywny rozczyn i dolewając stopniowo wodę wyrobiłam drewnianą łyżką dość luźne ciasto.
  • Gdy składniki dobrze się połączyły, dodałam 2 łyżki oliwy i dalej wyrabiałam ciasto, do chwili aż było gładkie i elastyczne.
  • Do formy wlałam 2 łyżki oliwy i rozsmarowałam je na powierzchni. Włożyłam ciasto i posmarowałam je nadmiarem oliwy. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • W tym czasie pokroiłam dynię w kostkę, a rozmaryn pocięłam na około centymetrowe kawałki.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na całej powierzchni blachy, robiąc charakterystyczne wgłębienia palcami.
  • Kawałki dyni ułożyłam na cieście, pomiędzy nimi wciskałam gałązki rozmarynu. Całość oprószyłam solą morską. Odstawiłam do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto piekłam przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C lub do chwili, gdy osiągnie jasnozłoty kolor.
  • Ostudziłam na kratce.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Musi pięknie pachnieć ta focaccia!:)

  2. Wygląda cudownie z tymi słonecznymi kawałkami dyni :)

  3. Z taką się jeszcze nie spotkałam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close