Domowa focaccia ze świeżymi figami i rozmarynem - przepis

Focaccia z figami i rozmarynem – przepis

Czasami życie nabiera takiego tempa, że wyprzedza nas o całą długość i wydaje się, że zostajemy nieco w tyle, a gdy przyspieszamy kroku by nadrobić zaległości, brakuje nam tchu…

Czasami nie jest łatwo… Trudno zebrać kotłujące się myśli w choć jedno zgrabne zdanie. Jakby nagle zaczęły brzmieć w zupełnie nieznanym mi języku. Zanim odnajdę w tym szaleństwie siebie, mogę zrobić tylko to, co dobrze znam, co powstaje niemal intuicyjnie, a jednocześnie proces wytwarzania ma działanie wyjątkowo odprężające.

Postawiłam na prostą focaccię, pachnącą świeżą oliwą, aromatycznym rozmarynem i jesiennymi figami o nieco odświeżającym, słodkawym smaku. Idealne pieczywo dla osób oswajających się ze smakiem świeżych fig, a także dla ich wiernych miłośników. Proste i jednocześnie wytworne połączenie, które samo w sobie nie wymaga więcej dodatków i może z powodzeniem stanowić samodzielną przekąskę.

W sobotni poranek najlepiej smakuje jeszcze ciepła focaccia z figami z odrobiną oliwy i octu balsamicznego, a na wieczorną ucztę polecam ją z wyrazistym serem pleśniowym. Będzie apetycznie się rozpuszczał na cieście wyjętym prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 550
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 5g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 świeże figi
  • świeży rozmaryn,
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, sól i cukier. Zrób wgłębienie i dolewaj stopniowo zagniatając ciasto. Powinno być miękkie, lekko luźne, ale nie rozpływające się.
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto energicznie wyrabiając je przez 10-15 minut podlewając po kilka kropli oliwy, aby zapobiec przyklejaniu.
  • Wyrobione ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po tym czasie odgazuj ciasto wbijając w nie pięść i krótko zagnieć formując kulę. Ponownie odstaw do podwojenia objętości.
  • Figi pokrój w plastry.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnij na blasze formując płaski placek o dowolnym kształcie. Ja wybrałam owalny kształt.
  • Na cieście rozłóż plastry fig i posyp listkami świeżego rozmarynu.
  • Oprósz solą morską i pieprzem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia na powierzchni.
  • Przed podaniem skrop oliwą lub podaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

14 Odpowiedzi

  1. Focaccia? Pierwsze słyszę, ale wygląda całkiem apetycznie, myślę, że skusze się i przygotuję to może w ten weekend? czemu nie zaproszę znajomych i będzie w sam raz na kolacje. Hmm.. a co myślicie by zamiast fig dać np. gruszkę ? Powinno chyba tez być okey, jak myślicie? Chociaż w sumie jak na pierwszy raz to lepiej nie eksperymentować i dodam figi.

    1. Focaccia smakuje wybornie z wieloma dodatkami, nie tylko z figami. Z gruszką też pewnie stworzyłaby niezły duet

  2. To taka sama focaccia, którą można było kupić kiedyś w pewnym dyskoncie? Tylko, że z innymi dodatkami? Jeśli tak, to robię ;)

    1. Trudno mi powiedzieć, czy taka sama. Zazwyczaj nie kupuję gotowych produktów tego typu. Trzeba spróbować by się przekonać :)

  3. Robiłam już dwa razy focaccię z tego przepisu :) Za drugim razem wyszła lepsza, bardziej puszysta, chyba przez to, że dłużej wyrastała, bo miałam milion innych zajęć. Dodałam do ciasta świeży cząber, było bardzo aromatyczne! A na wierzch mięso mielone, paprykę, przecier pomidorowy i ser żólty. Dziś przekazuję przepis koleżance, bo już się napaliła na robienie :)

    1. Bardzo się cieszę, że focaccia smakuje. Mam nadzieję, że koleżanka również będzie zadowolona. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *