Galaretki szampańskie

Galaretki szampańskie.

Nie wiem jak  u Was, ale u mnie zawsze po Sylwestrze zostaje sporo szampana, niezależnie od tego ile by nie kosztował i jaki wspaniały miał nie być… a jak wszystkim wiadomo, raz otwarty już nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak za pierwszym razem. Pominę fakt, że za winami musującymi nie przepadam i pijam je głównie w okresie Nowego roku. Znalazłam jednak sposób na wykorzystanie resztek z dna butelki i o dziwo smakuje mi. Deser ma wyraźny, cierpki smak wina, którą łagodzi słodka, waniliowa pianka i zapewniam, że robi piorunujące wrażenie, choć zjedzenie kilku porcji stawia w wątpliwość możliwość siadania za kierownicą samochodu…

Jest to też rewelacyjny deser na imprezy typu urodziny, czy imieniny – wiem, że wkrótce podam takie naszym gościom i jestem przekonana, że będą nieźle zaskoczeni zawartością swoich kieliszków.

No ratings yet

Galaretki szampańskie

Galaretka z szampana - ciekawy sposób na wykorzystanie resztek z dna butelki lub na zaskoczenie gości.
Porcji 6 porcje
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 10 minuty
schładzanie 2 godziny
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • 250 ml białego wina musującego u mnie półsłodkie
  • 250 ml soku z jasnych winogron sprawdzi się też jabłkowy
  • 50 g żelatyny w proszku
  • 100 g serka mascarpone
  • 80 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

  • 50g żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.
  • Wino musujące wymieszać z sokiem winogronowym. Jeśli chcemy, by galaretki były słodsze, podgrzewamy część soku (bez wina) i dosładzamy 1-2 łyżkami cukru, studzimy i łączymy z winem i resztą soku.
  • Wino z sokiem łączymy z żelatyną i przelewamy do kieliszków lub foremek. Ilość galaretek będzie się różniła w zależności od wielkości użytych naczyń. U mnie wyszło 6 kieliszków i 3 silikonowe babeczki wielkości muffinki.
  • Odstawić do lodówki do stężenia.
  • Gdy galaretki zastygną, drugą część żelatyny (1 łyżeczkę) zalać 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić, by spęczniała.
  • Serek mascarpone utrzeć energicznie łyżką lub mikserem, a następnie połączyć z żelatyną.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i powoli i wymieszać z serkiem, jak najdelikatniej, by nie pozbawić masy puszystości.
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na stężałe galaretki tworząc piankę na szampanie.
  • Odstawić do zastygnięcia.
  • Podawać schłodzone.
Okazja: Desery
Rodzaj dania: Karnawał

 

Join the Conversation

  1. Cudowny pomysł!:) a wykonanie jeszcze lepsze:)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję ślicznie :)

  2. Takie galaretki „chodzą” za mną od dawna. A Twoje są mistrzowsko wykonane, więc teraz będą mnie ścigać jeszcze bardziej :D

    1. Pastelle Author says:

      Nie wiem czy mistrzowsko, ale dziękuję i polecam. Te galaretki to coś, co na pewno warto wypróbować.

  3. Aaaaa…pięknie wyglądają!:)

  4. Świetny pomysł, galaretki wyglądają bardzo zachęcająco

  5. Faktycznie, świetny pomysł! ;-) Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję :)

  6. Świetny pomysł, u mnie też baardzo często zostają resztki szampana, z którym nie ma co zrobić.

    A czytając to – nie wiem czy oglądałaś – ostatnio w 'Perfekcyjnej Pani domu’ Rozenkowa podała ciekawą poradę, by resztki soków pozostałych z imprez lub win wlać w foremki do lodów i zamrozić. Kostki wina można wrzucić potem do sosów, a soki (?) jak kupisz sok o tym samy6m smaku, dodajesz tę kostkę, przez co nie wylewasz czegoś , co jest dobre, a taka kostka soku nie rozcieńczy .

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na blog oraz konkurs :)

  7. Ale świetny pomysł na sylwestra, chyba wypróbuję za rok jak nie zapomnę ;p!

    1. Pastelle Author says:

      U mnie pomysł sprawdził się właśnie po Sylwestrze, w Nowy rok

  8. Nigdy nie przepadałam za szampanem, ale taką galaretkę chętnie bym spróbowała :)

    1. Pastelle Author says:

      No to tak jak ja. Szampana piję głównie dla towarzystwa, ale galaretkę zjadłam z miłą chęcią :)

  9. Bardzo mi się takie galaretki podobają – z pewnością wypróbuję :)

    1. Pastelle Author says:

      Polecam :)

  10. ale sie nabrałam, myślałam że to szampan z bitą śmietaną :D haha

    1. Pastelle Author says:

      hi hi ;)

  11. Małgosiu Kochana, wreszcie zrobiłam swoje jello shots. Poszłam na łatwiznę, korzystając z gotowych galaretek, ale nie ukrywam, że zainspirowałaś mnie do ciekawego eksperymentu :)

    1. Małgosia Author says:

      Karnawał to idealny czas na takie shoty, a gotowe galaretki to bardzo dobre ułatwienie :)

  12. Wyglądają bajecznie, muszą być boskie :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close