Gniazdka ziemniaczane z groszkiem i jajkiem przepiórczym

Wielkanoc tuż, tuż. Warto już dzisiaj zaopatrzyć się w oręż sprawdzonych przepisów, które można będzie wykorzystać w świątecznie dni. Bez stresu, długich przygotowań i niepowodzeń. W końcu każdy z nas chce odpocząć po przedświątecznym szaleństwie i jednocześnie podać na stół przykryty odświętnym obrusem coś pysznego i wyjątkowego.

Taki właśnie jest ten przepis. Gniazdka ziemniaczane z groszkiem  i jajkiem przepiórczym to proste i bardzo efektowne danie. Ziemniaki, które stanowią ich bazę można przygotować już wcześniej, dzięki temu bezpośrednie przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Składniki:(7-8 sztuk)

  • 750g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 100g masła
  • 100g zielonego groszku
  • 6-7 jajek przepiórczych
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Parmezan do wykończenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito i ostudź.
  • Do wystudzonych ziemniaków dodaj 3 żółtka i miękkie masło. Dopraw gałką muszkatołową i mieszaj do połączenia się składników.
  • Białka ubij na sztywną pianę i połącz ją z masą ziemniaczaną.
  • Masę przełóż do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskaj gniazdka. Najpierw okrągłą podstawę o średnicy ok. 10cm, a następnie podwyższony brzeg.
  • Gniazdka piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • Upieczone gniazdka wyjmij z piekarnika, napełnij groszkiem i do każdego wbij po jednym jajku przepiórczym.
  • Oprósz solą i pieprzem i wstaw ponownie do piekarnika na około 5 minut, aż jajka się zetną.
  • Posyp wiórkami parmezanu i podawaj.

Smacznego!

4 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *