Grillowany kurczak w gorczycy ze szpinakiem i jajkiem

Wiosna kiedyś przyjdzie, Wielkanoc też, a w tym roku pewnie nawet prędzej. Zostało już niespełna 3 tygodnie i czas zacząć poważnie zastanawiać się nad świątecznym menu. Jak nakazuje tradycja, królować będą jajka, to nie podlega najmniejszym wątpliwościom, ale być może warto wypróbować coś nowego, zaskoczyć rodzinę nowym przepisem. Ja zaczynam już teraz planować nowe zestawienia i postaram się z Wami również nimi podzielić. Być może przypadną Wam do gustu na tyle, by zaserwować je bliskim podczas świąt.

Dzisiaj propozycja na lunch lub lekki obiad, a w rzeczywistości nada się na posiłek o każdej porze. Typowo wiosenne danie – lekkie, zwiewne, ale jednocześnie pożywne i sycące. Jest zielono, jest świeżo, smacznie, prosto i elegancko. No i jest jajko, czyli wszystko się zgadza. Na zdjęciach danie zaserwowałam ze złocistymi grzankami, ale gdy podawałam je po raz drugi, jako węglowodanowy dodatek podałam podsmażone na chrupiąco gnocchi – było nawet jeszcze lepsze.

Składniki (4 porcje):

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • Sok z ½ cytryny
  • 60ml oliwy dobrej jakości
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Mięso pokrój ukośnie na plastry o jak największej powierzchni i lekko rozpłaszcz dłonią.
  • Oprósz mieloną gorczycą, solą, połową posiekanego drobno rozmarynu i pieprzem i skrop oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania.
  • Przygotuj sos winegret. Połącz ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę, miód, posiekany rozmaryn oraz sól i pieprz za pomocą trzepaczki energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Jajka ugotuj na miękko.
  • Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż mięso.
  • Ułóż wszystkie składniki dania na talerzu i całość polej przygotowanym winegretem.
  • Podawaj z grzankami z chleba. Danie smakuje równie świetnie z podsmażonymi na maśle lub oliwie gnocchi.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Ale piękne zdjęcia *.*

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję <3

  2. zdjęcie wygląda tak smacznie, a ja to pewnie bym taką papę i miszmasz zrobiła, że nawet nie miałabym ochoty tego jeść

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close