Hummus.

 

Nie wiem jak Wy, ale ja się chyba przejadłam słodyczami… Nie znaczy to, że przestaję piec. Co to, to nie, ale dziś przepisu na ciasto nie będzie, choć mamy poniedziałek… może jutro… a może pojutrze (?)

Dziś będzie za to hit kuchni arabskiej, a może (strasznie dużo dziś tych “może”) bardziej żydowskiej – hummus. Prosta pasta z ciecierzycy z nutą czosnku i najlepszą oliwą. Jej smak docenili ludzie na całym świecie, więc i ja postanowiłam zrobić. Jedno wiem, pasta ma interesujący smak, dobrze smakuje ze świeżym pieczywem i chrupiącymi warzywami. Jeśli zamierzacie wypróbować przepis, koniecznie użyjcie najlepszej możliwej oliwy – w przypadku takich dań to ważne – pierwszy lepszy olej uniwersalny zupełnie się do tego nie nadaje i tylko zepsuje smak. Ja użyłam oleju lnianego tłoczonego na zimno, a gotową pastę podałam z chlebkami pita – prawda, że ładnie wyszły?

 

 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (lub 250g ugotowanej)
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno u mnie: Zielony nurt
  • ok 50 ml płynu z gotowania ciecierzycy lub chłodnej wody źródlanej (lub przegotowanej)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie mielone chili, natka pietruszki lub kmin rzymski wg uznania i upodobań

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę odsączyć. Odlać 50ml płynu i odstawić. Zmiksować na gładką pastę.
  • Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie zmiksować.
  • Przed podaniem skropić tym samym olejem, którego użyto do przygotowania hummusu.
  • Podawać z pieczywem, świeżymi warzywami, jako pastę lub dip.

Smacznego !

4 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *