Jabłka w kopertach z ciasta piwnego – kruche ciastka piwoszki

Miałam sen… Obudziłam się wczesnym rankiem i zastałam wiosnę za oknem…

W rzeczywistości jednak ta prawdziwa, zielona i pełna życia wiosna pozostaje wciąż tylko w sferze marzeń, więc bez zażenowania włączam piekarnik i zagniatam jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych ciast pod słońcem – ciasto piwne. W oczekiwaniu na pierwsze truskawki, sięgam po aromatyczne jabłka, by upiec jabłka w kopertach z ciasta piwnego – niezawodne!

Te ciastka nie mają sobie równych. Lekkie, szalenie kruche, o listkującej się strukturze półfrancuskiego ciasta koperty, wypełnione kwaskowymi jabłkami i pachnącymi wanilią, słodkimi rodzynkami. Proste i niesamowicie efektowne. Sekret ich wspaniałej konsystencji i wybornego smaku to świeże masło i zwykłe, jasne piwo. W gotowym cieście jest zupełnie niewyczuwalne, a alkohol wyparowuje podczas pieczenia, więc bez obawy można podać je dzieciom.

Nie polecam – dzisiaj nalegam, abyście je upiekli i gwarantuję, że Wasze podniebienia będą w siódmym niebie!

No ratings yet

Jabłka w kopertach z ciasta piwnego

Niezawodne ciasteczka z jabłkami - znane i uwielbiane od lat
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 5 mins

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • szczypta soli
  • 3 jędrne jabłka ok 1/2 kg
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  • Z mąki, zimnego masła, piwa i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż straci swoją lekkość. W cieście mogą być widoczne drobinki nierozrobionego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, wanilię, sok z cytryny i cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Kroić na kwadraty o długości boku ok 7-10cm (w zależności jakie duże koperty chcemy otrzymać) Nakładać jabłka na ciasto i sklejając ze sobą przeciwległe części tworzyć koperty. Lekko docisnąć brzegi ciasta i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut na jasno złoty kolor.
  • Ostudzić na kratce, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Okazja: Wypieki

Join the Conversation

  1. Uwielbiam takie ciacha. Uwielbiam wszystko z jabłkami. Chyba będziemy piec takie cudo

    1. Pastelle Author says:

      Koniecznie upieczcie! Są przepyszne :)

    1. Pastelle Author says:

      Piwne, choć w smaku piwo jest zupełnie niewyczuwalne. Ciasto ma fantastyczną konsystencję, jest podobne do ciasta półfrancuskiego, ale jest banalnie proste do wykonania. Nie można przestać jeść :)

  2. I teraz nie będę śpiewać ,,Ludzie listy piszcie, bo listonosz czeka” tylko ,,Ludzie, koperty pieczcie, bo w brzuszkach burczy”.
    Wyglądają obłędnie!
    A patera- pierwsza klasa :)

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję, koperty upiecz, gwarantuję, że wszystkim zasmakują i nie uwierzą, że tak szybko się je robi. W końcu „dorobiłam się” swojej własnej ażurowej etażerki (bo to w sumie etażerka dwupoziomowa jest) :)

  3. Cudowne jabłkowe marzenie!:)

  4. nie ma co, dzisiaj je robie, zasliniłam sie po szyje…

    1. Pastelle Author says:

      Zrób koniecznie :) Gwarantuję miłość od pierwszego kęsa!

  5. Wierzę na słowo, a patrząc na fotografie jestem przekonana, że to pycha, a ciekawe jak smakują takie delicje w kruchym cieście?
    pozdrawiam:)

    1. Pastelle Author says:

      Kruche zawsze i ze wszystkim jest pyszne, ale zachęcam do wypróbowania tego przepisu z piwem, jest wyjątkowo smaczne :)

  6. i takie coś polecam

  7. mam nadzieję,że mi wyjdzie,bo wygląda OBŁĘDNIE PYSZNIE!!!

    1. Pastelle Author says:

      Ja jestem dobrej myśli :) Życzę udanych wypieków i pozdrawiam :)

  8. czy w tym przepisie na pewno nie ma jajka?

    1. Pastelle Author says:

      Na 100% w przepisie nie ma jajek. Zachęcam do wypróbowania :) Pozdrawiam ciepło.

  9. Co ja bym dała za skosztowanie takiego pysznego ciasta! No ale niestety w Chinach, gdzie akurat jestem, nie ma takich pyszności (ni pieca, ni składnikó), więc muszę poczekać do powrotu do Polski. Wtedy na pewno spróbuję upiec :)

    1. Pastelle Author says:

      Z przyjemnością się zamienię, chętnie poznam choć odrobinę chińską kuchnię u źródła :)

  10. Zrobiłam,ale za dużo masła dodałam. Jak temu zaradzić? Bo są bardzo tłuste!

    1. Pastelle Author says:

      W żadnym wypadku nie powinny być bardzo tłuste. Do nieupieczonego ciasta można dodać pozostałych składników, by procentowo wyszło na to samo. Po upieczeniu już trudno zaradzić. Nie powinny być bardziej tłuste od przeciętnego kruchego, czy półfrancuskiego ciasta.

  11. Wypróbowałam. Pyszne!!! Również obczęstowałam sąsiadów i innych… Wszyscy byli zachwyceni! Polecam, gorąco polecam!!

    1. Pastelle Author says:

      Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że wypiek się udał i co najważniejsze smakował :) Zapraszam częściej :)

  12. Jak tylko zobaczyłam te ciasteczka na zdjęciach to od razu poczułam ich zapach i smak :D Są przepyszne, robiłam je już dwa razy. Zachwyca się nimi cała moja rodzina. Bardzo dziękuję za świetny przepis. Będę tu częściej zaglądać :) Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Bardzo się cieszę, że ciastka się udały i smakują. Ja również bardzo je lubię. Zapraszam jak najczęściej i również serdecznie pozdrawiam :)

  13. Chcę upiec te pyszności do pracy,ale muszę wiedzieć ile sztuk wychodzi z podanej porcji :)
    Dziękuję

    1. Pastelle Author says:

      Wszystko zależy od wielkości kwadratów, na jakie podzieli się płaty ciasta. Średnio powinno wyjść ok 12-16 niewielkich ciastek.

  14. Nie dość, że smakowite, to jeszcze w dodatku pięknie wygląda!

  15. Ach, małe cudeńka (już czuję ich zapach!)

  16. pychotki, listkują jak z ciasta francuskiego, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe :)

  17. Jedne z moich ulubionych ciastek! Polecam :)

  18. Robię właśnie te, „na piwie”, kolejny raz. Są przepyszne!!!

    1. Małgosia Author says:

      Tę bardzo je lubię. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close