Krokiety zserowym farszem z jajkiem i szynką

 

Naleśniki… Kiedyś wydawało mi się, że to danie pracochłonne, trudne i wymagające długiego stania nad nagrzaną patelnią. Dziś wiem jak bardzo się myliłam. Do tej wersji można je usmażyć nawet dzień wcześniej i skrupulatnie przykryte folią spożywczą lub talerzem przechować w chłodnym miejscu. Później wystarczy zrobić tylko nadzienie, podsmażyć i obiad gotowy, smaczny, ciepły i pożywny. Nawet jeśli każdy domownik przychodzi o innej porze dnia – u nas zdarza się to niezwykle często.

Przepis ten odkryłam lata temu, zmodyfikowałam do tego stopnia, że niezupełnie pamiętam jak wyglądała jego pierwotna wersja i wracam do niego od czasu do czasu. Chrupiąca skórka i kremowe wnętrze sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim. Zastanawiam się tylko, czy to jeszcze naleśniki, czy już krokiety – stąd tytuł wpisu. Zapraszam na chrupiące naleśniki:


Składniki:

na wytrawne ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • ok 16 łyżek stołowych mąki (niezbyt czubatych)
  • łyżka oliwy lub oleju
  • sól/szczypta cukru

na nadzienie (na ok 10 sztuk):

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100g wędzonej szynki
  • 75g żółtego startego sera
  • 200ml mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól/biały pieprz do smaku
  • ziele angielskie,liść laurowy

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto o gęstości śmietany. Gotowe ciasto przykryć folią lub talerzykiem i odstawić w chłodne miejsce na 15-20 minut, by składniki się „przegryzły”.  Do osobnej miseczki odłożyć około 4 porcji ciasta. Przykryć folią i odstawić. Na płaskiej, dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Ja używam patelni teflonowej, więc nie smaruję jej dodatkowo tłuszczem.
  2. W niewielkim garnku roztopić masło. Do masła dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zrobić zasmażkę, uważając, by się nie zrumieniła. Do zasmażki dodać chłodne mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać gałkę muszkatołową, ziele angielskie, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i zagotować często mieszając. Sos powinien zgęstnieć podczas gotowania. Gotowy sos beszamelowy odstawić, by lekko przestygł.
  3. Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Szynkę drobniutko pokroić. Wszystko dodać do przestudzonego beszamelu i wymieszać.
  4. Naleśniki smarować farszem i zwijać w ruloniki.
  5. Odłożoną część ciasta naleśnikowego lekko zagęścić 1-2 łyżkami mąki. Panierować zwinięte naleśniki w cieście i obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
  6. Podawać na ciepło.

 

Smacznego :)

5 Odpowiedzi

  1. mmm pychaaaa :D zrobiłam, lecz również zmodyfikowałam, jeśli można to tak nazwać:) dodałam boczek szlachecki, cebule czerwoną i cebuszke :) mniammm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *