Muffinki jogurtowe z czekoladą i kawową nutą

Tyle pyszności czeka na upieczenie, a najmłodsza wciąż chce “iść do” – do sklepu, do ogródka, na plac zabaw – gdziekolwiek, byle nie do domu. Wypieki zostały więc w kuchni, a ja popędziłam za szaloną dwulatką… Spędziłyśmy wspólnie całkiem miły dzień.

W wolnej chwili (czyt. drzemki) udało mi się ukręcić muffinki jogurtowe najeżone do granic możliwości czekoladą. Są smaczne, sprężyste, jogurtowe, z lekką nutą kawy, której głównym zadaniem jest wyeksponować smak czekolady.

Mimo swej niepozornej powierzchowności, smakują wybornie o każdej porze dnia, a ja powinnam była użyć jednak wyższych papilotek – byłyby zdecydowanie ładniejsze…

muffinki jogurtowe z czekoladą

Muffinki jogurtowe z czekoladą

Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 12 sztuk

Składniki

  • 275 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

Przygotowanie krok po kroku

  • Kawę zalać 4 łyżkami wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.
  • Olej, cukier i jajka utrzeć łopatką na puszystą masę. Dodać jogurt i kawę. Wymieszać dokładnie.
  • Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do masy i wymieszać.
  • Dodać czekoladę i wymieszać.
  • Wykładać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 minut.
  • Ostudzić na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

0

12 Odpowiedzi

    1. Można nie dodawać. Zamiast kawy proponuję dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i ok 3 łyżki mleka zamiast wody. Zyskają wprawdzie nieco inny aromat, ale na pewno będą równie pyszne, a dzieci będą mogły zajadać bez ograniczeń :) Pozdrawiam ciepło :)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu