Kajzerki klasyczne - bułki pszenne - Ósmy Kolor Tęczy

Kajzerki klasyczne – bułki pszenne

Kajzerki to ulubione bułeczki moich dziewczyn. Niewielkie, delikatne, a mimo to sycące pszenne bułki z charakterystycznym nacięciem bądź składaniem to podstawa niejednego śniadania i dodatek do wielu innych dań.

Kajzerki prezentowane w tym przepisie różnią się od większości, które znajdziecie w sieci. Są to bowiem bułki wypiekane z ciasta prefermentowanego. Jest to ciasto, które leżakowało w chłodzie co najmniej kilkanaście godzin. Dzięki temu zabiegowi kajzerki są bardziej wytrawne i sycące od bułek pieczonych po szybkim wyrastaniu ciasta drożdżowego. Ten sposób jest też idealny do regularnego wyrobu domowego pieczywa. Zużywa się znacznie mniej drożdży. W dniu, w którym wypiekamy bułeczki, możemy przygotować kolejny zaczyn.

Być może wyda się to wielu z was pracochłonny przepis, jednak to tylko pozory. Ciasta nie wyrabia się długo, a praca z nim jest niezwykle przyjemna i relaksująca. Ciasto bowiem jest gładkie i elastyczne, przypominające delikatne ciasto pierogowe. Bułeczki z niego uzyskane są niesamowicie chrupiące. Utrzymują też świeżość znacznie dłużej niż inne, pieczone zwykłą metodą. Z powodzeniem można upiec je w weekend i zjeść ze smakiem na początku tygodnia. świetnie smakują też jako baza do domowych zapiekanek w rustykalnym stylu. Z tego względu, wypiekam te kajzerki z podwójnej porcji i dzięki temu wystarcza nam pieczywa na cały weekend początek poniedziałku.

Gorąco polecam przepis, natomiast jeżeli potrzebujecie szybkich klasycznych bułek śniadaniowych, zapoznajcie się z innymi moimi przepisami, wśród których najsłynniejsze ostatnio okazały się najlepsze bułki śniadaniowe

domowe kajzerki nocne klasyczne

kajzerki domowe

Klasyczne kajzerki

Niewielkie bułeczki pszenne z charakterystycznym nacięciem bądź składaniem.
Czas przygotowania: 1 day 4 hours
Czas gotowania: 15 minutes
Okazja: Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Pieczywo
Porcji: 8 sztuk

Składniki

Zaczyn - dzień 1

  • 130 g mąki pszennej typ 650
  • 125 ml letniej wody
  • 1,5 g drożdży suszonych lub ok. 3g drożdży świeżych

Ciasto właściwe - dzień 2

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 g drożdży suszonych lub 5g drożdży świeżych
  • 160 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku

Zaczyn - dzień 1

  • Składniki zaczynu zagnieć. Nie trzeba długo wyrabiać, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przykryj folią spożywczą lub talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Zaczyn może pozostać w lodówce do 36 godzin.
  • Jeśli przygotujesz zaczyn rano, wieczorem możesz przygotować ciasto właściwe. Następnego dnia rano upieczesz kajzerki.

Ciasto właściwe - dzień 2

  • Wyjmij zaczyn z lodówki na 1 godzinę przed dalszą pracą.
  • Do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta podstawowego (oprócz oleju) i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Tu dobrze byłoby wyrabiać ciasto około 10-15 minut lub w robocie kuchennym.
  • Skrop miskę olejem i włóż do niej ciasto.
  • Ponownie przykryj ciasto folią lub talerzem i wstaw do lodów na 12h.

Pieczenie

  • Ciasto wyjmij z lodówki na 1 godzinę przed dalszą pracą.
  • Krótko zagnieć ciasto i podziel je na 8 części.
  • Z każdej porcji uformuj wałeczki długości około 30cm. Zrób luźny pojedynczy supełek na środku. Jeden koniec zawiń do środka od góry (ten wychodzący ze spodu), a drugi od dołu. Możesz też uformować okrągłe bułeczki i naciąć je w 4-5 miejscach.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Najlepiej z parą (z funkcją pary lub umieszczonymi na spodzie piekarnika kostkami lodu lub naczyniem z zimną wodą).
  • Piecz kajzerki przez 12-15 minut.
  • Ostudź na kratce.

Uwagi do przepisu

  1. 130g mąki to około 1 szklanki
  2. Jeśli przygotujesz zaczyn rano, wieczorem możesz przygotować ciasto właściwe. Następnego dnia rano upieczesz kajzerki.
  3. Jeśli nie posiadasz piekarnika z funkcją pieczenia parowego, umieść naczynie z zimną wodą lub kilkoma kostkami lodu na samym dole. W ten sposób uzyskasz odpowiedni stopień wilgotności podczas pieczenia, a bułeczki będą bardziej chrupiące.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

6 Odpowiedzi

  1. Urocze bułeczki :). Właśnie takiego przepisu szukałam, więc jeszcze zanim go wykorzystam już dziękuję :).

  2. Pyszne! Długo się za nie zabierałam i choć wizualnie nie wyszły mi aż tak piękne jak Twoje, to są świetne. Mam nadzieję, że następnym razem będą się już prezentować tak dobrze jak na Twoim zdjęciu:) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *