Kajzerki klasyczne – bułki pszenne

Kajzerki to ulubione bułeczki moich dziewczyn. Niewielkie, delikatne, a mimo to sycące pszenne bułki z charakterystycznym nacięciem bądź składaniem to podstawa niejednego śniadania i dodatek do wielu innych dań.

Kajzerki prezentowane w tym przepisie różnią się od większości, które znajdziecie w sieci. Są to bowiem bułki wypiekane z ciasta prefermentowanego. Jest to ciasto, które leżakowało w chłodzie co najmniej kilkanaście godzin. Dzięki temu zabiegowi kajzerki są bardziej wytrawne i sycące od bułek pieczonych po szybkim wyrastaniu ciasta drożdżowego. Ten sposób jest też idealny do regularnego wyrobu domowego pieczywa. Zużywa się znacznie mniej drożdży. W dniu, w którym wypiekamy bułeczki, możemy przygotować kolejny zaczyn.

Być może wyda się to wielu z was pracochłonny przepis, jednak to tylko pozory. Ciasta nie wyrabia się długo, a praca z nim jest niezwykle przyjemna i relaksująca. Ciasto bowiem jest gładkie i elastyczne, przypominające delikatne ciasto pierogowe. Bułeczki z niego uzyskane są niesamowicie chrupiące. Utrzymują też świeżość znacznie dłużej niż inne, pieczone zwykłą metodą. Z powodzeniem można upiec je w weekend i zjeść ze smakiem na początku tygodnia. świetnie smakują też jako baza do domowych zapiekanek w rustykalnym stylu. Z tego względu, wypiekam te kajzerki z podwójnej porcji i dzięki temu wystarcza nam pieczywa na cały weekend początek poniedziałku.

Gorąco polecam przepis, natomiast jeżeli potrzebujecie szybkich klasycznych bułek śniadaniowych, zapoznajcie się z innymi moimi przepisami, wśród których najsłynniejsze ostatnio okazały się najlepsze bułki śniadaniowe

domowe kajzerki nocne klasyczne

5 z 1 głosu

Klasyczne kajzerki

Niewielkie bułeczki pszenne z charakterystycznym nacięciem bądź składaniem.
Porcji 8 sztuk
Czas przygotowania 1 dzień 4 godziny
Czas gotowania 15 minuty

Składniki

Zaczyn - dzień 1

  • 130 g mąki pszennej typ 650
  • 125 ml letniej wody
  • 1,5 g drożdży suszonych lub ok. 3g drożdży świeżych

Ciasto właściwe - dzień 2

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 g drożdży suszonych lub 5g drożdży świeżych
  • 160 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania

Zaczyn - dzień 1

  • Składniki zaczynu zagnieć. Nie trzeba długo wyrabiać, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Przykryj folią spożywczą lub talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Zaczyn może pozostać w lodówce do 36 godzin.
  • Jeśli przygotujesz zaczyn rano, wieczorem możesz przygotować ciasto właściwe. Następnego dnia rano upieczesz kajzerki.

Ciasto właściwe - dzień 2

  • Wyjmij zaczyn z lodówki na 1 godzinę przed dalszą pracą.
  • Do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta podstawowego (oprócz oleju) i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Tu dobrze byłoby wyrabiać ciasto około 10-15 minut lub w robocie kuchennym.
  • Skrop miskę olejem i włóż do niej ciasto.
  • Ponownie przykryj ciasto folią lub talerzem i wstaw do lodów na 12h.

Pieczenie

  • Ciasto wyjmij z lodówki na 1 godzinę przed dalszą pracą.
  • Krótko zagnieć ciasto i podziel je na 8 części.
  • Z każdej porcji uformuj wałeczki długości około 30cm. Zrób luźny pojedynczy supełek na środku. Jeden koniec zawiń do środka od góry (ten wychodzący ze spodu), a drugi od dołu. Możesz też uformować okrągłe bułeczki i naciąć je w 4-5 miejscach.
  • Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Najlepiej z parą (z funkcją pary lub umieszczonymi na spodzie piekarnika kostkami lodu lub naczyniem z zimną wodą).
  • Piecz kajzerki przez 12-15 minut.
  • Ostudź na kratce.

Podpowiedzi i notatki

  1. 130g mąki to około 1 szklanki
  2. Jeśli przygotujesz zaczyn rano, wieczorem możesz przygotować ciasto właściwe. Następnego dnia rano upieczesz kajzerki.
  3. Jeśli nie posiadasz piekarnika z funkcją pieczenia parowego, umieść naczynie z zimną wodą lub kilkoma kostkami lodu na samym dole. W ten sposób uzyskasz odpowiedni stopień wilgotności podczas pieczenia, a bułeczki będą bardziej chrupiące.
Okazja: Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Pieczywo

Join the Conversation

  1. An etka says:

    Urocze bułeczki :). Właśnie takiego przepisu szukałam, więc jeszcze zanim go wykorzystam już dziękuję :).

  2. Jolanta Szyndlarewicz says:

    Właśnie zarobiłam ciasto … będą na kolację:)

  3. Jak ładnie wyglądają. Spróbuję sama zrobić ;)

  4. Pyszne! Długo się za nie zabierałam i choć wizualnie nie wyszły mi aż tak piękne jak Twoje, to są świetne. Mam nadzieję, że następnym razem będą się już prezentować tak dobrze jak na Twoim zdjęciu:) Pozdrawiam!

  5. Pycha, tak dobrze to niestety nie smakują kajzerki ze sklepu :)

  6. Wow, jaki świetny i prosty przepis. Bułeczki wyglądają przepysznie, i z pewnością tak samo smakują. Na mojej liście na następną kolację bądź śniadanie. Bardzo chętnie zaglądam na tego bloga.

  7. Bo takie zwykłe, klasyczne przepisy najbardziej za mną przemawiają. Jeszcze nie piekłem, a czuję ich zapach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close