Ciasto Karpatka – przepis tradycyjny

Ciasto Karpatka to jeden z tych wypieków, które zna i lubi się od lat. Pyszne, ciągnące się ciasto parzone i budyniowy, puszysty krem o waniliowym smaku, z którego pochodzi niemal cała słodycz ciasta. Sprawdza się w każdej sytuacji i zawsze udaje.

Niemal połowa roku przeleciała niepostrzeżenie. W tym roku stało się to jeszcze szybciej niż zazwyczaj. Wiosna zakwitła majem, pachną bzy i konwalie, a trawa jest bardziej zielona niż kiedykolwiek. Jedne dzieci idą do pierwszej komunii, inne wylegają na place zabaw, by w ciepłych promieniach słońca zawierać swoje pierwsze przyjaźnie, przeżywać pierwsze rozterki i kłótnie.

Dziś nikt nie krzyczy: „zakochana para Jacek i Barbara…” ani „Ula brzydula”

„A ty minimini oglądasz” i „A ty masz telefon bez androida” – niemal wbiło mnie w ziemię…

Karpatka na szczęście jest wciąż tak samo smaczna. Niezmiennie od lat…

Składniki:

25x35cm

kcal:5783 B:123 W:502 T:361 (1 porcja zawiera około: 360kcal)

  • 250g mąki pszennej tortowej – 1,5 szklanki
  • 350g mleka – 1,5 szklanki
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 6 dużych jajek

krem:

  • 1l mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko z masłem i solą zagotuj w garnku.
  • Do wrzącego płynu dodaj jednym ruchem przesianą mąkę i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
  • Gotuj jeszcze chwilę mieszając, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  • Ostudź.
  • Do ostudzonej masy dodawaj po jednym jajku miksując za każdym razem do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części i rozłóż na blachy o wymiarach 25x35cm wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25-30 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź na kratce.
  • Z pozostałego  mleka odlej 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotuj.
  • Zimne mleko zmiksuj z mąką i żółtkami i dodaj stopniowo stale mieszając do gorącego.
  • Podgrzewaj przez kilka minut by pozbyć się posmaku surowej mąki oraz do zgęstnienia.
  • Odstaw pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło zmiksuj, a następnie dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
  • Gotowy krem przełóż na jedną warstwę ciasta i przykryj drugim płatem. Lekko dociśnij i oprósz cukrem pudrem.
  • Schłódź.

Smacznego!

15 Odpowiedzi

  1. Znając siebie wiem, że na jednej porcji nie skończyło by się, a co za tym idzie, ilość kalorii nabytych (oczywiście ze smakiem) mogłaby zagrozić mojemu samopoczuciu (po chwilowej euforii).
    Dlatego tylko sobie popatrzę.
    To musi mi wystarczyć. :(

    1. Górna warstwa jest wręcz przepieczona – byłam pewna, że już ją wyjęłam z piekarnika. Ciasto ptysiowe jest wilgotne w środku i w przekroju to właśnie widać. Można użyć tej ilości ciasta na większą blachę. Cieńsza będzie bardziej chrupiąca wewnątrz, bez tej niedopieczonej części.
      Niemniej jednak dziękuję za opinię :)

  2. Jestem cukiernikiem i może to takie moje zboczenie, byłam uczona że tak i sama pózniej też uczyłam że ciasto parzone musi być bardziej wysuszone ,ale mimo wszystko karpatka pięknie się reprezentuje pozdrawiam Dorota

  3. Też mam telefon bez androida… Na szczęście nie bawię się już w piaskownicy ;)
    Karpatkę uwielbiam, Twoja wygląda bosko :)

    1. No cóż, mój też nie ma androida, podświadomie schowałam go do torebki słysząc te słowa ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *