Ciasto Karpatka – przepis tradycyjny

Ciasto Karpatka to jeden z tych wypieków, które zna i lubi się od lat. Pyszne, ciągnące się ciasto parzone i budyniowy, puszysty krem o waniliowym smaku, z którego pochodzi niemal cała słodycz ciasta. Sprawdza się w każdej sytuacji i zawsze udaje.

Niemal połowa roku przeleciała niepostrzeżenie. W tym roku stało się to jeszcze szybciej niż zazwyczaj. Wiosna zakwitła majem, pachną bzy i konwalie, a trawa jest bardziej zielona niż kiedykolwiek. Jedne dzieci idą do pierwszej komunii, inne wylegają na place zabaw, by w ciepłych promieniach słońca zawierać swoje pierwsze przyjaźnie, przeżywać pierwsze rozterki i kłótnie.

Dziś nikt nie krzyczy: „zakochana para Jacek i Barbara…” ani „Ula brzydula”

„A ty minimini oglądasz” i „A ty masz telefon bez androida” – niemal wbiło mnie w ziemię…

Karpatka na szczęście jest wciąż tak samo smaczna. Niezmiennie od lat…

Składniki:

25x35cm

kcal:5783 B:123 W:502 T:361 (1 porcja zawiera około: 360kcal)

  • 250g mąki pszennej tortowej – 1,5 szklanki
  • 350g mleka – 1,5 szklanki
  • 150g masła
  • szczypta soli
  • 6 dużych jajek

krem:

  • 1l mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 200g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko z masłem i solą zagotuj w garnku.
  • Do wrzącego płynu dodaj jednym ruchem przesianą mąkę i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
  • Gotuj jeszcze chwilę mieszając, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  • Ostudź.
  • Do ostudzonej masy dodawaj po jednym jajku miksując za każdym razem do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części i rozłóż na blachy o wymiarach 25x35cm wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25-30 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź na kratce.
  • Z pozostałego  mleka odlej 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotuj.
  • Zimne mleko zmiksuj z mąką i żółtkami i dodaj stopniowo stale mieszając do gorącego.
  • Podgrzewaj przez kilka minut by pozbyć się posmaku surowej mąki oraz do zgęstnienia.
  • Odstaw pod przykryciem do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło zmiksuj, a następnie dodawaj stopniowo ostudzony budyń.
  • Gotowy krem przełóż na jedną warstwę ciasta i przykryj drugim płatem. Lekko dociśnij i oprósz cukrem pudrem.
  • Schłódź.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Wspaniała ta karpatka, to jedno z moich ulubionych ciast.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  2. Znając siebie wiem, że na jednej porcji nie skończyło by się, a co za tym idzie, ilość kalorii nabytych (oczywiście ze smakiem) mogłaby zagrozić mojemu samopoczuciu (po chwilowej euforii).
    Dlatego tylko sobie popatrzę.
    To musi mi wystarczyć. :(

    1. Małgosia Author says:

      Jest to pewne rozwiązanie. Ja na szczęście wolę piec niż jeść :)

  3. ciasto wygląda na niedopieczone

    1. Małgosia Author says:

      Górna warstwa jest wręcz przepieczona – byłam pewna, że już ją wyjęłam z piekarnika. Ciasto ptysiowe jest wilgotne w środku i w przekroju to właśnie widać. Można użyć tej ilości ciasta na większą blachę. Cieńsza będzie bardziej chrupiąca wewnątrz, bez tej niedopieczonej części.
      Niemniej jednak dziękuję za opinię :)

  4. Jestem cukiernikiem i może to takie moje zboczenie, byłam uczona że tak i sama pózniej też uczyłam że ciasto parzone musi być bardziej wysuszone ,ale mimo wszystko karpatka pięknie się reprezentuje pozdrawiam Dorota

    1. Małgosia Author says:

      Spróbuję następnym razem wykorzystać Pani rady :)

  5. Też mam telefon bez androida… Na szczęście nie bawię się już w piaskownicy ;)
    Karpatkę uwielbiam, Twoja wygląda bosko :)

    1. Małgosia Author says:

      No cóż, mój też nie ma androida, podświadomie schowałam go do torebki słysząc te słowa ;)

  6. Pysznie wygląda. Obok szarlotki moje ulubione ciasto.

  7. Jak dawno nie piekłam karpatki. Kiedyś to było moje ulubione ciasto.

  8. Wygląda na bardzo delikatną, aż chciałoby się ją zjeść:)

  9. Piękna ta karpatka. Równiutka, śliczna. Pozdrowienia :)

  10. Uwielbiam jeść ciasta z kremami, szczególnie jeśli zawierają wanilię:) Karpatka wygląda przepysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close