Kąski rybne w szynce dojrzewającej – ryba z piekarnika

W zasadzie miałam pewne trudności z finezyjnym nazwaniem tego dania. I w efekcie mi się nie udało. Jakby jednak nie było, odzwierciedla dokładnie wszystko to, czym to danie w istocie jest. Do tej pory nigdy nie przygotowywałam ryby w ten sposób. Wydawało mi się jednak, że intensywna w smaku dojrzewająca szynka świetnie uzupełni delikatną rybę i nada jej nieco wyrafinowania i charakteru. W tym celu użyłam mięsiste filety z flądry strzałozębnej, a do zawinięcia hiszpańskiej szynki jamon currado o pełnym i intensywnym wędzonym smaku. Produkuje się ją w Katalonii i poddaje dziewięciomiesięcznemu dojrzewaniu. Wy możecie użyć innej białej ryby, świetnie się sprawdzi dorsz, a szynkę zastąpić łatwiej dostępną serrano, parmeńską lub inną tego typu.

Do tak przygotowanej ryby aż prosiło się, by dodać coś zielonego i odrobinę węglowodanów. Zieleninę stanowiła więc solidna porcja jarmużu podsmażonego na odrobinie masła, a całość uzupełniły ćwiartki chrupiących ziemniaków. Wszystko to stworzyło spójny, smaczny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Ja z pewnością jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, a Wam gorąco go polecam.

Kąski rybne w szynce dojrzewającej okazały się być wyjątkowo smaczną propozycją obiadową. Polecam je także na letnie przyjęcia w gronie rodziny i znajomych. Przygotowane na grillu smakowałyby równie dobrze. Pamiętajcie tylko, by użyć folii aluminiowej lub tacek do odizolowania od najwyższej temperatury, by szynka się nie spaliła. Byłoby jej szkoda.

Składniki:

  • 500g filetów z białej ryby (dorsz, flądra itp.)
  • 100g szynki dojrzewającej (jamon currado, serrano, parmeńskiej itp)
  • 200g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • 250g jarmużu, masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę umyj, osusz i pokrój na paski. Jeśli używać mrożonej, rozmroź ją wcześniej. Kawałki ryby oprósz lekko solą i pieprzem (niezbyt mocno, szynka jest słona) i owiń plasterkami szynki.
  • Pomidorki pokrój na połówki, duże w kostkę. Włóż na dno naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Rybę ułóż na pomidorach i lekko skrop oliwą.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25-30 minut lub do chwili gdy ryba przestanie być szklista.
  • Z jarmużu usuń grube łodyżki. Wrzuć do osolonego wrzątku z łyżeczką cukru i gotuj przez 10 minut. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie i lekko podsmaż na maśle. Dopraw do smaku kolorowym pieprzem.
  • Podaj z jarmużem i podsmażonymi ziemniakami delikatnie polane powstałym lekkim sosem.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Wygląda obłędnie a i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam :)

  2. Wygląda bosko! Robiłam kiedyś z szałwią i szynką parmeńską była pyszna

  3. Za drogo by mnie wyszło takie danie…

    1. Małgosia Author says:

      Myślę, że często wydajemy znacznie więcej na mniej wartościowe posiłki.

  4. Dobra rybka sama w sobie jest smakowita, ale jeszcze dodatkowo połączenie z dojrzewającą szynką to już jest majstersztyk i patrząc na przepis to widać jest to zestawienie przepyszne !!!!

  5. Ja bym to danie nazwał „Prosciutto frutti di mare” ;) A może by tak zapakować do środka krewetki?

    1. Małgosia Author says:

      Nazwa pierwsza klasa. Jak z wykwintnej restauracji. Z krewetkami z pewnością też się sprawdzi :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close