Kaszotto z botwinką i serem korycińskim

Lubię, gdy botwinka ma już te niewielkie buraczki – tak słodkie, delikatne i pełne koloru. Wystarczy kilka, by danie nabrało apetycznej, charakterystycznie czerwonej barwy. To właśnie teraz! Już niedługo liście staną się twarde, ale zanim to nastąpi, korzystajmy, bo botwinka to nie tylko ikona wiosennych warzyw, ale też gwarancja dobrego smaku i witamin, tak potrzebnych nam w okresie wiosennego przesilenia. To z pewnością też świetny pomysł na szybki obiad – zupa, potrawka, chłodnik, a u mnie dzisiaj kaszotto, nie spodziewałam się, że będzie aż tak rewelacyjne.

Kaszotto to nasza rodzima wersja risotto. Danie powstaje na bazie pęczaku zamiast ryżu arborio, a dalszy proces przygotowania wygląda podobnie. Moja odsłona tego dania powstała z typowych, wręcz sztandarowych polskich składników i powinna tej wiosny znaleźć się na każdym stole. Polecam!

No ratings yet

Kaszotto z botwinką i serem korycińskim

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki

  • pęczek botwinki ok. 4 buraczki z niewielkimi buraczkami
  • 2 młode marchewki
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 65 g ziemnego masła
  • 50 g sera korycińskiego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Botwinkę umyj, osusz, buraczki oskrob, aby pozbyć się delikatnej jeszcze skórki.
  • Podgrzej bulion.
  • Marchewkę obierz i pokrój w dość cienkie plasterki. Podobnie pokrój małe buraczki.
  • W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kaszę i przesmaż kilka minut, aż zacznie pachnieć.
  • Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Przesmaż, a po chwili dodaj plasterki marchewki i buraczka. Podsmaż jeszcze minutę lub dwie. Nie przypal kaszy!
  • Całość zalej gorącym bulionem (opcjonalnie wodą, ale nie polecam), dodaj posiekany tymianek i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut lub do mementu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Jeśli jest wciąż zbyt twarda, dodaj jeszcze kilka łyżek bulionu. Gotowa kasza powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  • W międzyczasie posiekaj liście botwinki. Dość drobno.
  • Na pięć minut przed końcem gotowania, dodaj liście botwinki i wymieszaj.
  • Gotowe kaszotto zdejmij z ognia i  dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj do całkowitego roztopienia masła i dopraw do smaku solą i pieprzem. Bulion był już słony, więc ostrożnie doprawiaj.
  • Kaszotto wyłóż na głębokie talerze i posyp pokruszonym serem korycińskim i natką pietruszki.
  • Podawaj od razu.

Podpowiedzi i notatki

Kaszotto, podobnie jak risotto nie lubi długiego przechowywania.  Kasza wchłania pozostały płyn, przez co robi się sucha i niesmaczna. Najlepiej przygotować je bezpośrednio przed podaniem, a jeśli jest konieczność przygotowania wcześniej, należy podgotować je do połowy (używając połowy bulionu), a następnie dokończyć przed podaniem.
Okazja: Danie główne

Smacznego!

Join the Conversation

  1. bardzo fajny przepis, na pewno wykorzystam :)

  2. Ale rewelacyjny kolor! :) Super przepis!

  3. rewelacyjny kolor! Z przepisu skorzystam w ten weekend, mam nadzieję, że wyjdzie i będzie pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close