Klasyczne magdalenki z palonym masłem

Magdalenki – lekkie, niemal biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Mają w sobie coś magicznego – kuszą zapachem i finezyjnym kształtem tak bardzo, że niemal nie można się im oprzeć. Z każdym kęsem przenoszą w wąskie paryskie uliczki pełne zapachu świeżo palonej kawy i najlepszych wypieków…

To ulubione ciasteczka mojej młodszej córki, a ten przepis gwarantuje, że magdalenki są wyborne, puszyste, z miękkim wnętrzem o lekko orzechowym aromacie palonego masła. Najwspanialsze w nich jest to, że można przygotować je w kilka chwil i zjeść niemal wprost z blaszki, bo dzięki temu, że są niewielkie, stygną błyskawicznie. Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta, gdy brakuje pomysłu na małe co nieco lub słodki podwieczorek, magdalenki zawsze sprawdzą się świetnie. Także dla niespodziewanych gości – ekspresowy poczęstunek w najlepszym stylu!

Składniki:

(około 18 sztuk w zależności od wielkości foremek)

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop i gotuj na niewielkim ogniu aż nabierze złocisto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdejmij z ognia i natychmiast przelej do chłodnego naczynia, aby uniknąć nadmiernemu przypaleniu, przestudź kilka minut.
  • Lekko ubij jajka z wanilią, solą i cukrem. Powinny być spienione, ale nie muszą być mocno ubite na jasną pianę.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki.
  • Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Do natłuszczonych foremek wlewaj po łyżce ciasta.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 12-15 minut, do chwili aż ciasteczka wyrosną i zaczną się rumienić.
  • Po kilku minutach studzenia, wyjmij magdalenki z foremek i dostudź na kratce kuchennej.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę. Maczaj magdalenki do połowy i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

0

10 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu