Klopsiki szwedzkie - znane i lubiane - Ósmy Kolor Tęczy

Klopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie to wyjątkowo smaczna i sycąca alternatywa dla popularnych klopsików w sosie pomidorowym. Świetnie smakują niezależnie od pory roku, czy dnia. Sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny lub kolacyjne.

Klopsiki szwedzkie to bardzo proste danie, chociaż wymaga użycia dość dużej ilości aromatycznych przypraw. Warto jednak to zrobić, bo dzięki temu klopsiki zyskują naprawdę głęboki i niecodzienny smak.

Klopsiki w śródziemnomorskiej odsłonie znamy już chyba wszyscy, a pulpeciki w klasycznym, polskim sosie pomidorowym podbiły nasze serca już wiele lat temu. Wersję szwedzką natomiast pokochaliśmy dzięki ofercie gastronomicznej jednej z popularnych sieciowych sklepów. Trudno się dziwić, bowiem są naprawdę wyjątkowe. Dla mnie obowiązkowy dodatek to sos żurawinowy. Taki zestaw smakuje naprawdę wybornie!

Jako dodatek podałam nasze rodzime kopytka. Jako, że jednak ostatnio dość często to danie gości na naszym stole, podaję je z różnymi dodatkami. Mogą być to tłuczone ziemniaki, ale także makaron np spaghetti, ryż ugotowany na sypko, a nawet frytki. Te ostatnie cieszą się szczególną popularnością wśród dzieci, chociaż znam i takich dorosłych, którzy właśnie ten dodatek zazwyczaj wybierają. Wielbicieli frytek nie brakuje.

Samo przygotowanie tego dania nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. To jeden z tych przepisów, które można przygotować po powrocie z pracy. wystarczy tylko mieć w spiżarni kilka przypraw i bulion. Doświadczenie nauczyło mnie, że warto mieć je niezależnie od planowanego przepisu.

klopsiki szwedzkie z kopytkami

klopsiki szwedzkie

Klopsiki szwedzkie

Proste i aromatyczne danie dla całej rodziny
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Danie główne, Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Dla Dzieci, Kuchnia Europejska, łatwe, Na szybko
Słowa kluczowe: mięso mielone
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym)
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka mała
  • 125 ml mleka lub śmietanki
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć)
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

do podania

  • sos lub galaretka żurawinowa
  • makaron, ryż, ziemniaki, frytki itp

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj, Przesmaż na niewielkiej ilości oliwy na jasnozłoty kolor. Przestudź lekko.
  • Bułkę namocz w mleku lub śmietance. Następnie rozgnieć na papkę.
  • Do namoczonej bułki dodaj przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy: kmin, cynamon, kardamon, paprykę, ziele angielskie oraz kolendrę. Wymieszaj. Dodaj mięso mielone i wyrób masę na klopsiki. Dopraw solą i opcjonalnie pieprzem. Uformuj malutkie kotleciki okrągłe lub owalne i lekko ściśnięte pomiędzy palcami (formują się wówczas niewielkie rowki, które świetnie "przytrzymują" sos).
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i smaż klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Przesmażone klopsiki oprósz mąką. Przesmaż.
  • Całość podlej bulionem (opcjonalnie wodą). Dodaj sos sojowy i duś przez kilka minut (czas może różnić się w zależności od wielkości klopsików od 7-12 minut)
  • Dodaj musztardę i dokładnie rozprowadź ją w sosie.
  • Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

klopsiki szwedzkie

8 Odpowiedzi

    1. Nie dodaję jajka do takich kotlecików, dobrze wyrobione nie będą się rozpadały, za to są pulchne i delikatne. Dużo smaczniejsze niż z jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *