Klopsiki w sosie koperkowym z kaparami

Wpisu miało dziś nie być ze względu na chorobę najmłodszej, ale skoro maluch ogląda bajki przy drugim komputerze ze starszą siostrą, postanowiłam, że zajmę się Waszymi podniebieniami.

Ostatni przegląd moich garnków wyglądał średnio imponująco – lekki rosołek, ryż z gotowanym jabłkiem w końcu marchwianka, kleik i zwyczajna, nudna, choć pyszna pomidorowa… Siły wyższe… Przyznaję więc, że klopsiki w sosie koperkowym z kaparami przyrządziłam już kilka dni temu, ale nie złożyło się, by podzielić się z Wami przepisem. Robię to dziś, bo danie jest pyszne, sos wyborny, choć to tylko klopsiki (czy pulpety, jak kto woli).

Będzie szybko, prosto, pożywnie i smacznie. Jeśli lubicie takie dania, musicie spróbować tej wersji.

 

 

 

No ratings yet

Klopsiki w sosie koperkowym z kaparami

Porcji 4 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 35 minuty

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego - najlepsze jest własnoręcznie mielone
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny użyłam takiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g kaparów
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej najlepiej świeżo startej
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/2 l wody
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  • Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim, łyżką suszonej włoszczyzny.
  • w międzyczasie do miski włożyć mięso, dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę, bułke tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem. Formować niewielkie kulki i wrzucać na gotującą się wodę.
  • Gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć kotleciki z wywaru. Wywaru nie wylewać. Przecedzić przez sito.
  • W drugim garnku rozpuścić masło. Gdy zupełnie się rozpuści, podsypać mąką i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę (nie rumienić).
  • Zasmażkę zalać większością przecedzonego bulionu i dobrze rozprowadzić. Zagotować.
  • Koperek i kapary posiekać (można zostawić kilka całych kaparów).
  • Gotujący się sos doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Dodać koperek i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Następnie dodać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć.
  • Dodać kapary i wymieszać.
  • Dodać klopsiki i podgrzać.
  • Podawać z pure z ziemniaków lub z pieczywem.
Okazja: Danie główne

 

Join the Conversation

  1. Bardzo smacznie wyglądają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close