Korzenna wieprzowina z żurawiną i jabłkami

Od pewnego czasu w naszych kuchniach cenimy sobie „dobre” kawałki mięsa. Z apetytem zajadamy się polędwicą, kaczymi piersiami, combrem jagnięcym i sushi, odsuwając na bok tańsze fragmenty, które tak nam się opatrzyły, że wydają się mniej atrakcyjne. Wieprzowina w Polsce jest niezwykle popularnym mięsem i potrafimy przyrządzać ją na wiele wspaniałych sposobów i warto czasami wrócić do dobrze znanych nam smaków. Jeśli pomiędzy stekiem i ossobuco zdecydujecie się na coś zwyczajnego, proponuję wykorzystać jeden z najtańszych kawałków mięsa, jakim jest na przykład biodrówka wieprzowa.

Przy niewielkim nakładzie pracy może stać się całkiem eleganckim daniem. Zapewniam, że podając taką pieczeń gościom lub rodzinie nie będziecie mieli się czego wstydzić. Wieprzowina świetnie komponuje się z pieczoną cebulką i jabłkiem. To już niemal klasyczne połączenie odświeżyłam dodając do mięsa świeżej żurawiny i przypraw korzennych, co okazało się bardzo trafnym posunięciem. W prosty sposób, z taniego, popularnego mięsa otrzymałam niebanalne i eleganckie, zimowe danie.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 kg łopatki lub biodrówki wieprzowej z kością
  • 1-2 cebule (białe lub czerwone)
  • 100g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1-2 jabłka
  • 1 gałązka rozmarynu

marynata:

  • 1/2 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki marynaty utłucz w moździerzu. Połącz wszystkie składniki. Gotową marynatą natrzyj mięso. Odstaw na co najmniej 2-3 godziny lub na całą noc w chłodne miejsce.
  • Jabłka umyj i nie obierając ze skórki podziel na cząstki (usuń gniazda nasienne – są twarde i gorzkie). Włóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebulę posiekaną w piórka i żurawinę. Skrop delikatnie oliwą lub olejem).
  • Do naczynia dodaj zamarynowane mięso i piecz pod przykryciem około 1 godzinę w 190°C (1 godzina pieczenia na 1kg mięsa).
  • Przed końcem pieczenia odkryj mięso, aby się zrumieniło, a powstały sos odparował i zgęstniał.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pure oraz ulubioną surówką.

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Świetna wieprzozwina, musiała rozpływać się w ustach!

  2. bardzo pysznie wygląda aż chciało by się zjeść monitor ;P

  3. Witam
    Szukając przepisu znalazłem się tutaj przez przypadek.Sam jestem kucharzem i zwracam uwagę na podanie jak i składniki potraw. Muszę pochwalić ten blog, podanie jest wyśmienite,natomiast jeżeli chodzi o samą potrawę, widać , że została znakomicie upieczona, krucha i delikatna.Warto także zwrócić uwagę na składniki, bardzo aromatyczne co nadają niesamowity smak.

  4. jestem wielkim smakoszem :) bardzo chętnie próbuję nowych przepisów. Ten z pewnością również wkrótce zagości na moim talerzu :)

  5. Doskonale wypieczone mięso, co widać po kolorze. Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością zapisze sobie ten przepis na przyrządzenie wieprzowiny.

  6. ~miesożerca says:

    Masz obłędnego bloga! Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia i świetne pomysły, zwłaszcza na dania mięsne! Tak trzymaj! :)

    1. Małgosia Author says:

      Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisów, nie tylko na mięsne dania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close