Korzenna zupa dyniowa – wersja na słodko z domowymi kluseczkami

Zupa dyniowa ma wiele wersji. Bywają pikantne, słodkie lub aksamitne w konsystencji i smaku. Wszystkie łączy jedno, są pyszne, sycące i rozgrzewające. Ich ogromną zaletą jest też to, że możemy przygotować je po przyjściu z pracy w zaledwie kilka chwil.

Gdy w ogrodzie babci dynie osiągnęły już swój idealny rozmiar, gdy ich kolor przypominał zachodzące słońce, przychodził czas, który w jesieni kochałam najbardziej. Zupa dyniowa pojawiała się przecież tylko wtedy i tylko wówczas zupę mleczną jadłam z apetytem. Jeszcze tylko babcina manna mogła z nią konkurować.

Sama przez długie lata próbowałam wyciągnąć z tej zupy ten smak, który pamiętałam z czasów dzieciństwa, ale albo pamięć płata mi figle, albo zwyczajnie nie znam zaklęcia, którego używała babcia…

Zmuszona byłam do pójścia na pewien kompromis, wypracowałam swoją własną wersję słodkiej zupy dyniowej i choć niemal wcale nie przypomina tej babcinej, jej smak rekompensuje wszystkie niedociągnięcia. Jest tylko lekko słodka, gęsta i kremowa, a dodatek korzeni sprawił, że potrafi porządnie rozgrzać…

5 z 1 głosu

Korzenna zupa dyniowa z kluseczkami (na słodko).

Porcji 4
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty

Składniki

  • ok. 300g pure dyniowego lub 500g dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • około 2-3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
  • ok. 3 łyżki mąki pszennej
  • ziele angielskie
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli
  • gwiazdka anyżu  opcjonalnie

Sposób przygotowania

  • Dynię przekładam do garnka o grubym dnie. Zalewam niewielką ilością wody i gotuję aż się rozpadnie. Gdy wykorzystuję pure, ten eta pomijam. Następnie dolewam wodę i mleko i doprowadzam do wrzenia.
  • Dodaję przyprawy korzenne: 2 ziarna ziela angielskiego, sporą szczyptę gałki muszkatołowej, odrobinę cynamonu do smaku, a czasami małą gwiazdkę anyżu. Doprawiam do smaku cukrem i solą i gotuję przez około 10 minut.
  • W tym czasie przygotowuję kluseczki. W małej miseczce rozcieram mąkę z odrobiną wody tak, by otrzymać coś w rodzaju zacierki, czyli kluseczki o konsystencji przypominającej twardsze ciasto pierogowe. Palcami rozdrabniam kluseczki i wrzucam do zupy tak, by się nie zbryliły. Gotuję jeszcze kilka minut do chwili, aż kluseczki będą miękkie.
  • Podaję od razu.
Okazja: Zupa

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Będę musiała spróbować :)

    1. Małgosia Author says:

      Polecam, jest pyszna!

  2. W życiu nie jadłam zupy z dyni – normalnie w szoku jestem, że może tak apetycznie wyglądać!

    1. Małgosia Author says:

      Teraz mamy sezon na dynie, zachęcam do przygotowania takiej (lub innej) zupy, to naprawdę ciekawa, smaczna i sycąca alternatywa dla popularnych zup :)

  3. Takiej wersji nie znałam :)

    1. Małgosia Author says:

      Koniecznie wypróbuj, jest pyszna :)

  4. Podoba mi się zupka i ten dodatek kluseczek…:)

  5. Lubię takie konkretne zupy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close