Kotlety ryżowe z płatkami owsianymi. Wegetariańskie kotlety - przepis

Kotlety ryżowo owsiane – wegetariańskie kotlety

Długi weekend znów okazał się zbyt krótki. Na szczęście nie na tyle, by nie móc pobuszować choć odrobinę w kuchni. Postawiłam na lekkie, letnie dania, choć pogoda nie dopisała. Dużo warzyw, zieleniny, piękne kolory i zdecydowane smaki.

Tak powstały kotlety ryżowe z dodatkiem płatków owsianych, czyli kotleciki ryżowo-owsiane – rumiane, chrupiące, sycące, choć nie do przesady. Pełne smacznej energii na całe popołudnie. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, podane z soczyście zieloną sałatą lub ulubionym sosem.

Kiedyś polecałam Wam kotlety ryżowe z sosem pieczarkowym, dzisiejsza propozycja jest nieco inna, choć równie pyszna. Zdecydowanie bardziej letnia. Polecam!

Kotleciki ryżowo owsiane - wegetariańskie kotlety

Czas przygotowania: 2 hours 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 2 hours 30 minutes
Okazja: Wegetariańskie
Porcji: 4

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ryżu białego lub brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania lub panier bezglutenowy
  • ulubiona sałata do podania
  • sok z cytryny
  • szalotka
  • oliwa
  • sól/pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Płatki owsiane wsyp do miski. Wbij jajko i zalej zimnym mlekiem (opcjonalnie wodą). Odstaw na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.
  • W tym czasie ugotuj ryż. Studzę.
  • Gdy ryż jest zimny, dodaj go do płatków owsianych. Wymieszaj.
  • Dodaj siekany szczypiorek oraz natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Z masy formuj średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.
  • Panieruj w jajku i bułce i smaż na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony.
  • Do sałaty dodaj posiekaną szalotkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Oprósz solą i pieprzem do smaku. W innej wersji można całość skropić vinaigrettem lub dressingiem jogurtowym.
  • Kotleciki podawaj z sałatą.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Smacznego!

 

16 Odpowiedzi

  1. Cudowne i sycące! Uwielbiam ciemny ryż. Super przepis, okazuje się, że nawet w ścisłej diecie bezcukrowej można się najeść dobrze :)

  2. No patrzcie, jakie oszukane kotleciki, a wyglądają niczym maleńkie, zapiekane serki :)
    Z przyjemnością pochłonęłabym cały talerzyk :)

    1. Dla Ciebie zrobię nawet dwie, jeśli tylko zechciałabyś mnie odwiedzić :) A na mozzarellę w panierce już dawno miałam ochotę, przypomniałaś mi ;)

    1. Basiu, cieszę się, że Ci smakowały, ale w pierwszej chwili aż mi serce zamarło gdy przeczytałam, że żałujesz :) Pozdrawiam :)

  3. Jeszcze jeden przepis z płatkami do kolekcji.
    Zbieram je.
    Płatki jem prawie codziennie na śniadanie, tyle że zalewam je wieczorem gorącą wodą (nie wrzątkiem).
    Mam pytanie. Czy w Twoim przepisie można zastąpić mleko wodą?
    Nie przepadam za mlekiem.

    1. Ja zawsze zapominam wieczorem zalać płatki, ot taka moja przywara ;)
      Myślę, ze kotlecikom nie zaszkodzi zamiana mleka na wodę.

      1. Mam już taki wieczorny nawyk.
        Zalewam płatki z całą domieszką różnych składników ( jeśli mogę link do przepisu na moje śniadanie). Zajmuje to dosłownie parę minut. Rano tylko dodaję cynamon, uzupełniam wodą z miodem i śniadanie gotowe. Polecam.

  4. Takie same robię w wersji wegańskiej czyli bez mleka i bez jajka…da się i tez są pyszne i zdrowsze :) ja dodaje przyprawę bez chemii o niewdzięcznej nazwie Przyprawa do drobiu :) w duuuuzych ilościach ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *