Kotlety jajeczne z groszkiem

Najprościej jest usmażyć kawałek mięsa, do tego warzywa, ziemniaki i obiad gotowy. Gdy nie mam czasu na myślenie o obiedzie lub takiej ochoty, tak właśnie robię. Ale nie zawsze mam ochotę podawać rodzinie mięso. I wtedy już trzeba pomyśleć – tak, by smakowało i żeby dzieci zjadły i jeszcze, żeby było pożywnie i sycąco.

Takim pomysłem są kotlety jajeczne – danie idealne nie tylko po wielkanocnym śniadaniu, ale także w ciągu tygodnia. Przygotowuje się je bardzo szybko, tym bardziej, że jajka, które są ich bazą można ugotować wcześniej, a smakują wszystkim, i dzieciom i dorosłym. Świetnie komponują się z sałatą z klasycznym sosem vinaigrette.

Składniki:

(ok. 4 porcje)

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 surowe jajko
  • 100g żółtego sera
  • 150g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski.
  • Groszek przelej wrzątkiem.
  • Dodaj starty na drobnych oczkach żółty ser, blanszowany groszek, listki tymianku oraz surowe jajko.
  • Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Z masy formuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
  • Na rozgrzanej patelni roztop masło klarowane i smaż kotleciki na złoty kolor z każdej strony.
  • Podawaj z sałatą vinaigrette.

Smacznego!

6 Odpowiedzi

  1. Pycha! Często takie robię, zwłaszcza, że jestem wegetarianką i lubię eksperymentować w kuchni :) świetnie będą komponować się z pokrojoną natką pietruszki.

  2. Wyglądają bardzo apetycznie. Nie wiem jak to się stało, ale nigdy nie robiłam ani nie jadłam kotletów jajecznych. Twój wpis i zdjęcia zachęcają do zrobienia. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *