Kotlety ryżowe z sosem pieczarkowym

Za 1,5 godziny przywitamy maj, a jest tak gorąco, że jedyne na co w tej chwili miałabym ochotę, to zanurzyć się po uszy w wodzie, najlepiej słonej. Musiałabym chyba solniczkę wrzucić do wanny…

Przez tę pogodę wcale nie mam ochoty na dania mięsne i choć sezon grillowy już rozkwitł na dobre, ja serwuję kotlety ryżowe z pieczarkami w sosie śmietanowym. Dziewczynki zajadały się aż miło było popatrzeć i nawet starsza córka nie krzywiła nosem, że to nie frytki…

Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 75g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

Szklankę ryżu ugotowałam inaczej niż zwykle. Na oliwie podsmażyłam ziarna, aż zaczęły nabierać lekko złotego odcienia. Zalałam bulionem warzywnym (na jedną szklankę ryżu – 2,5 szklanki bulionu) i gotowałam na niewielkim ogniu pod przykryciem do czasu wchłonięcia się całej wody. Gotując w ten sposób ryż, nigdy nie podnoszę pokrywki, nawet po zdjęciu z kuchenki jeszcze przez kilka minut.

Przestudzony ryż doprawiłam łyżeczką curry, sporą ilością posiekanego koperku, solą, pieprzem do smaku. Dodałam surowe jajko i szklankę startego żółtego sera i dokładnie wymieszałam. Z masy trzeba uformować lekko spłaszczone kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oliwie na złoty kolor.

Dzięki curry zapach, który wypełnił moją kuchnię razem z wysoką temperaturą przeniósł mnie myślami do Indii, gdzie kuchnia to bardzo rodzinna dyscyplina, prawie jak w naszym domu. Przez to wszystko omal nie zapomniałam o sosie…

1 dużą cebulkę pokroić w piórka, pieczarki (ok. 1/2kg) umyć i posiekać na cienki plasterki. Cebulkę zeszklić, dodać pieczarki i podsmażyć aż zmiękną. Podsypać łyżką mąki i po chwili zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i porcją kwaśnej śmietany.

Smacznego :)

Join the Conversation

  1. ~wiola says:

    Mąż sobie zażyczył na obiad w najbliższym czasie, super te Twoje przepisy, czekamy na więcej :)

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się baardzo, że się podoba. Więcej będzie na pewno, zapraszam :)

  2. ~Leszek says:

    Dzis robie ale z mieska do kotlecikow w moim przypadku kluseczek dodam pieczarki faszerowane mielonym robine w piekarniku i swieza suroweczka z pora

  3. ~Leszek says:

    Szacunek dla Ciebie PYCHA na cieplo i zimno,a ten sosik :)))))) pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że smakowało. U mnie w domu też cieszą się sporym powodzeniem. Dziękuję i życzę udanego dnia :)

  4. Super przepis, dziekuje :) Ale ja nie mialam akurat pieczarek, wiec uzylam por do sosu. Na patelnie czosnek i por pokrojony na drobno. Pozniej zalalam woda zeby udusic i doprawilam sola i pieprzem, i dodalam smietanke 36%. Przepyszny i gesty sosik wyszedl :) Pozdrawiam :)

    1. Pastelle Author says:

      Mmm, też smakowity sosik. Świetny pomysł :) Pozdrawiam :)

  5. pomysł jak najbardziej trafiony..niestety przy formowaniu kotlecików był mały problem ponieważ słabo się „trzymały”… może dlatego że ryż został ugotowany tradycyjnym sposobem? na szczęście nic się nie zmarnowało;) zrobiłam tartę i farsz został równie dobrze wykorzystany.Pozdrawiam

    1. Pastelle Author says:

      Przy kotlecikach ważne, by ryż był niemal przegotowany, wtedy jest bardziej kleisty. Trzeba je też mocno ścisnąć, by „trzymały formę” podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close