Krem z buraków – przepis

Najlepsza na taką pogodę będzie zupa. W okresie wszechobecnych przeziębień i jesiennej słoty świetnie sprawdzi się aromatyczny barszcz czerwony o pięknym, intensywnym kolorze. Aby nadać mu nieco innego charakteru niż zazwyczaj, zrobiłam go w formie kremu. Był pyszny, cała rodzina zjadła z apetytem. Kolor zupy i jej rozgrzewające właściwości sprawiły, że do wieczora dopisywały nam wyśmienite nastroje (jest też opcja, że humor dopisywałby nam nawet gdybyśmy zjedli krupnik, ale zostańmy przy tej optymistycznej wersji z barszczem).

No ratings yet

Krem z buraków

Prosty barszcz w postaci kremu. Gęsty, pożywny i aromatyczny. Świetnie smakuje bez dodatków lub z grzanką.
Porcji 6 porcji
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty

Składniki

  • 2 duże czerwone buraczki powinny stanowić co najmniej połowę wszystkich warzyw
  • 1 spora marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 15 cm pora
  • kawałek selera
  • 1-2 ziemniaki
  • kilka suszonych pomidorów lub łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kość wędzona od schabu lub inne mięso na wywar
  • ziele angielskie ziarna pieprzu, liść laurowy, majeranek
  • 2 łyżki octu winnego lub sok z cytryny
  • gęsta śmietana
  • 2-3 goździki
  • 2 l bulionu lub wody

Sposób przygotowania

  • Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na odrobinie oliwy zeszklić warzywa, a następnie zalać wrzącym bulionem lub wodą.
  • Dodać wędzoną kość (jeśli zdecydowaliśmy się na inne mięso, należy wcześniej ugotować wywar i użyć zamiast wody), ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, czosnek i gotować do miękkości.
  • Mniej więcej w połowie gotowania dodać suszone pomidory (jeśli używamy koncentratu pomidorowego, dodajemy go pod koniec gotowania)
  • Gdy warzywa są już miękkie, doprawić octem winnym (po chwili barszcz odzyska swój cudowny kolor), solą, pieprzem do smaku i po chwili zestawić z ognia.
  • Z garnka usunąć kość i całość dokładnie zmiksować na krem.
  • Jeszcze raz zagotować zupę i na sam koniec doprawić majerankiem.
  • Podawać z kleksem gęstej śmietany i czosnkowymi grzankami.
Okazja: Zupa
Rodzaj dania: Kuchnia Polska
Słowa kluczowe: barszcz, buraki, krem z buraków
Zobacz inne przepisy na potrawy z buraków:

Join the Conversation

  1. Zgadnij, co bede dzisiaj gotowac :)
    Jesien i zima to taki „buraczany” okres, prawda?

    1. Pastelle Author says:

      :) O tak, właśnie teraz barszczyk smakuje najlepiej. Smacznego :)

  2. Gosiu! Świetny pomysł – właśnie zastanawiałam się co ja jutro zrobię na obiad… :) Emila lubi barszczyk więc myślę, że ten krem także jej posmakuje!

    1. Pastelle Author says:

      Cieszę się, że podrzuciłam pomysł. U nas posmakowało, konsystencja idealna dla malucha. No i buraczki to w końcu sztandarowe warzywo działające na odporność o tej porze roku :) Jeśli zależy Ci na jakiejś wkładce do zupki, możesz dodać ziemniaczka(wrzucić większy kawałek do gotującej się zupy i usunąć przed miksowaniem) lub ryżu, ale zupka sama w sobie jest pożywna.

      1. Zupa w produkcji ;) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak na takie beztalencie kulinarne jak ja – zupa wydaje się prosta do zrobienia ;)

        1. Krem z buraków udał się! Emila zjadał cały talerz ( dwie chochle) i powiedziała: „doble” :D Dziękujemy za pomysł na pewno będę często robić tą zupkę. Polecam!!!

          1. Pastelle Author says:

            Cieszę, że przepis się sprawdził. Nasze maluszki są najlepszymi krytykami kulinarnymi :)

  3. barszcz czerwony jadłam i to dosyć często go robię, ale kremu nigdy. nie pomyślałam zeby w ten sposób to zrobic :))

    1. Pastelle Author says:

      Potrzeba matką wynalazków, jak mawiają mądrzy… Przechytrzyłam kręcące nosy na „gęste” w zupie tym kremem.

  4. Dlaczego tak rzadko przygotowuję barszcz? Przecież to samo dobro!!

    1. Pastelle Author says:

      Sezon na buraczki właśnie się zaczął, jeszcze można nadrobić zaległości ;)

  5. Nigdy czegoś takiego jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję :) Dzięki za pomysł :D

    1. Pastelle Author says:

      Nie ma za co :)

  6. Już po raz kolejny widze taki krem gdzieś na blogu ;) musze wypróbować

    1. Pastelle Author says:

      Zachęcam do spróbowania, to ciekawy sposób na odświeżenie tradycyjnego barszczu, choć i taki uwielbiam. A pozostali zgapili ode mnie ;) (żartuję oczywiście)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close