Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką

Zupy nie cieszą się największą popularnością, a szkoda, bo zazwyczaj to najlepsza porcja witamin i składników odżywczych. Co więcej, forma podania świetnie wpływa na nasze trawienie, a zupy typowo warzywne, bez ciężkiej, tłustej i mięsnej bazy to samo zdrowie. O dobroczynnych właściwościach jarmużu mówić już dzisiaj nie trzeba. To pełne witamin warzywo, po latach zapomnienia, bije teraz rekordy popularności. Pamiętam, gdy jako dziecko wygrzebywałam w babcinym ogródku zielone, pikantne liście. Ten smak zapamiętałam, a przez wiele następnych lat nie mogłam znaleźć go nigdzie. Nikt wtedy nie wpadł na to, że krem z jarmużu jest taki pyszny!

Na szczęście dzisiaj jarmuż można kupić niemal w każdym sklepie. Robimy z niego chipsy, dodajemy do sałatek, potrawek i smoothie, a ja dzisiaj polecam go w zupie z czarnym ryżem i maślaną fasolką. Zupa krem z jarmużu zachwyca nie tylko pięknym, zielonym kolorem, ale też smakiem. Na dodatek jest bardzo pożywna i zdrowa. Szczególnie teraz, zimą, warto sięgać po takie dania.

krem z jarmużu z ryżem i fasolą

No ratings yet

Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką

Zielona zupa pełna smaku i pysznych i zdrowych dodatków. Pożywna i prosta do przygotowania.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty

Składniki

  • 2 00g jarmużu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 pędy selera naciowego
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 1 mała cebula
  • 1 zielone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 00g czarnego ryżu
  • 1 puszka 400g białej fasoli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2- 3 łyżki oliwy
  • 5 0ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
  • sól pieprz do smaku
  • liść laurowy

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Selera i jabłko pokrój na podobnej wielkości kawałki.
  • Posiekaj drobno imbir, chili i 1 ząbek czosnku.
  • Na oliwie podsmaż czosnek, chili i imbir nie rumieniąc.
  • Następnie dodaj ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra i seler.
  • Podsmaż około 1 minutę. Następnie dodaj jabłko i liść laurowy.
  • Po kolejnej minucie, dolej około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego i gotuj całość do miękkości.
  • Z jarmużu usuń twarde łodygi.
  • Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy warzywa są miękkie, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
  • Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na klarowanym maśle podsmaż odsączoną z zalewy fasolkę z rozmarynem i ostatnim ząbkiem czosnku. Gdy fasolka zacznie pękać, jest gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerze wylej po porcji zupy, dodaj ugotowany ryż i fasolkę. Skrop oliwą i polej śmietanką kokosową.
  • Opcjonalnie, dodaj świeżą kolendrę.

Podpowiedzi i notatki

Aby otrzymać wersję wegańską, zastąp masło klarowane dobrej jakości oliwą lub wegańskim odpowiednikiem masła.
Okazja: Zupa
Rodzaj dania: Wegańśkie, Wegetariańska

Jeśli interesują Was kulisy powstania moich zdjęć kulinarnych, także z tej sesji, zapraszam do Zuzi z Chilli Czosnek i Oliwa.

zupa krem z jarmużu

krem z jarmużu

Zobacz inne przepisy na dania z jarmużem

Join the Conversation

  1. Bardzo ładnie wyglądająca zupa :) My nasze gotujemy na przefiltrowanej wodzie,mamy filtr redox fitaqua – ta woda poprawia smak zupy, wpływa też pozytywnie na organizmy bo działa jak profilaktyka antynowotworowa.

  2. Świetne zdjęcia, cudne przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close