Krem z soczewicy i batatów – pożywna i aksamitna zupa.

Krem z soczewicy – uwielbiamy. My, dorośli, bo dzieci nieco kręcą nosem na takie smaki. Nasze dzieci, bo znam takie, które uwielbiają strączki i dania na ich bazie.

Sama soczewica zawsze u mnie stanowi jakąś bazę. Brązową uwielbiam w sałatkach, zieloną w pasztecikach i pierogach, a czerwona i żółta najbardziej smakuje mi w zupach i potrawach jednogarnkowych. Tym razem wykorzystałam 200g żółtej soczewicy. Taka ilość, w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie wystarcza na pełen garnek zupy krem z soczewicy dla czworga głodnych ludzi.

Zupa jest kremowa, aksamitna i łagodna, chociaż utrzymana w odrobinę orientalnych klimatach dzięki doprawieniu jej garam masala, kurkumą i imbirem. Jeśli natomiast macie ochotę, możecie wzbogacić jej smak o papryczkę chili w odpowiedniej dla was ilości. Ja opisuję i polecam ją w takiej łagodnej wersji, bo taką lubię najbardziej. Chili będzie wspaniale rozgrzewać Was zimą, gdy tylko ugotujecie sobie tę pyszną i śmiesznie prostą zupę.

Zupa w takim intensywnym, pomarańczowym kolorze rozjaśni każdą deszczową aurę i rozgoni wszelkie smutki. Świetnie smakuje nie tylko zimą, ale i teraz, w przerwie pomiędzy wiosenną botwinką, szczawiową i klasyczną pomidorową, bo tej ostatniej na pewno zabraknąć nie może! Szczególnie w taką nieprzyjemną pogodę, jaka teraz wszystkim chyba nam daje się we znaki.,

 

krem z soczewicy i batata

5 z 2 głosów

Krem z soczewicy i batatów

Aksamitna zupa krem w orientalnym stylu.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 20 mins

Składniki

  • 300 g batat
  • 100 g cebula
  • 200 g żółtej soczewicy może być czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1300 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • 50 g naturalnego skyru lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 ml oliwy EV

Sposób przygotowania

  • Batata i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na oliwie przesmaż pokrojone warzywa i posiekany czosnek.
  • Dodaj soczewicę oraz przyprawy.
  • Zalej bulionem lub wodą i gotuj 15-20 minut, do miękkości. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Zmiksuj na gładki krem.
  • Ponownie postaw na ogniu i podgrzej chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj z kleksem jogurtu.

Jedna porcja zawiera około:

Serving: 485g | Kalorie: 282.25kcal | Carbohydrates: 44.25g | Białko: 16.25g | Fat: 3g | Tłuszcze nasycone: 0.25g | Fiber: 3.25g | Cukier: 6.75g

Podpowiedzi i notatki

Po użyciu roślinnego jogurtu, zupa będzie daniem wegańskim.
Kaloryczność porcji została wyliczona z uwzględnieniem wody zamiast bulionu.
Okazja: Lunch, Obiad
Rodzaj dania: Wegetariańska, Zupa
Słowa kluczowe: bataty, soczewica

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close