Kremowa zupa szczawiowa z parmezanem - Ósmy Kolor Tęczy

Zupa szczawiowa krem z parmezanem

Korzystam z dobrodziejstw wiosny. Piekę proste ciasta z rabarbarem, ziemniaki okraszam sporą garścią świeżego koperku, nie mogę powstrzymać się przed podjadaniem pierwszych truskawek, poluję na najładniejsze szparagi i gotuję zupę. Jest to zupa szczawiowa – właśnie teraz smakuje tak wybornie – jedyna taka.

Moja babcia grubo siekała szczaw, a na koniec wrzucała całe jajko. Zawsze zastanawiałam się jakim cudem się nie rozpada. Dla dziecka było to niemal jak magia… Polowałam na to żółtko, a babcia wiedziała, że musi trafić do mnie…

Nie wiem, czy potrafię ugotować TAKĄ zupę szczawiową jak moja babcia, ale potrafię ugotować swoją i jest równie pyszna, szczególnie teraz, wiosną.

Nie szaleję ze składnikami, raczej stawiam na prostotę, by wydobyć ze szczawiu to, co siedzi w nim najlepszego. Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa. Lubię… A Wy?

zupa szczawiowa krem z parmezanem

Zupa szczawiowa krem z parmezanem

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Zupa
Porcji: 6 os.

Składniki

  • duży pęczek szczawiu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 10 cm pora
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 łyżki listków lubczyku
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 jajko
  • śmietana
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, pora oczyszczam, siekam i wrzucam do wrzącego bulionu. Gotuję do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Szczaw dokładnie myję, usuwam gałązki, a następnie drobno siekam. Podobnie postępuję z natkami. Dodaję do miękkich już ziemniaków. Doprowadzam do wrzenia, a po 5 minutach zestawiam z ognia i pod przykryciem zostawiam na 15 minut. Usuwam z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Następnie wszystko miksuję na gładki krem.
  • Ponownie doprowadzam do wrzenia, by składniki połączyły się po miksowaniu.
  • Jajko roztrzepuję ze śmietaną i odrobiną soli w kubeczku. Do gorącej zupy wlewam energicznie roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Zagotowuję mieszając, by jajko ścinając się nie utworzyło większych "skrawków".
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności dodać jeszcze śmietany.
  • Podawać na ciepło z wiórkami parmezanu, posypane natką.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy
Zobacz inne przepisy na zupy:

9 Odpowiedzi

  1. W dzieciństwie często jadłem szczawiówkę z pływającym jajkiem ugotowanym na twardo, z odrobiną śmietany.
    Jeszcze jeden smak dzieciństwa.

    Teraz zima. Czy szczaw ze słoika też będzie dobry?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *