Zupa szczawiowa krem z parmezanem

Korzystam z dobrodziejstw wiosny. Piekę proste ciasta z rabarbarem, ziemniaki okraszam sporą garścią świeżego koperku, nie mogę powstrzymać się przed podjadaniem pierwszych truskawek, poluję na najładniejsze szparagi i gotuję zupę. Jest to zupa szczawiowa – właśnie teraz smakuje tak wybornie – jedyna taka.

Moja babcia grubo siekała szczaw, a na koniec wrzucała całe jajko. Zawsze zastanawiałam się jakim cudem się nie rozpada. Dla dziecka było to niemal jak magia… Polowałam na to żółtko, a babcia wiedziała, że musi trafić do mnie…

Nie wiem, czy potrafię ugotować TAKĄ zupę szczawiową jak moja babcia, ale potrafię ugotować swoją i jest równie pyszna, szczególnie teraz, wiosną.

Nie szaleję ze składnikami, raczej stawiam na prostotę, by wydobyć ze szczawiu to, co siedzi w nim najlepszego. Zupa jest sycąca, smaczna i kremowa. Lubię… A Wy?

No ratings yet

Zupa szczawiowa krem z parmezanem

Porcji 6 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • duży pęczek szczawiu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 10 cm pora
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 łyżki listków lubczyku
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 jajko
  • śmietana
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, pora oczyszczam, siekam i wrzucam do wrzącego bulionu. Gotuję do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Szczaw dokładnie myję, usuwam gałązki, a następnie drobno siekam. Podobnie postępuję z natkami. Dodaję do miękkich już ziemniaków. Doprowadzam do wrzenia, a po 5 minutach zestawiam z ognia i pod przykryciem zostawiam na 15 minut. Usuwam z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Następnie wszystko miksuję na gładki krem.
  • Ponownie doprowadzam do wrzenia, by składniki połączyły się po miksowaniu.
  • Jajko roztrzepuję ze śmietaną i odrobiną soli w kubeczku. Do gorącej zupy wlewam energicznie roztrzepując widelcem lub trzepaczką. Zagotowuję mieszając, by jajko ścinając się nie utworzyło większych "skrawków".
  • Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, a w razie konieczności dodać jeszcze śmietany.
  • Podawać na ciepło z wiórkami parmezanu, posypane natką.
Okazja: Zupa
Zobacz inne przepisy na zupy:

Join the Conversation

  1. Nigdy nie lubiłam szczawiowej, ale w postaci kremu to kto wie czy by mi nie posmakowała?

    1. Pastelle Author says:

      Jest dużo delikatniejsza niż tradycyjna, ale w końcu nie wszystko trzeba lubić :)

  2. Szczaw? Absolutnie. Ale od Ciebie to bym w ciemno zjadła :)

    1. Pastelle Author says:

      No tak, szczawiowa ma chyba tylu przeciwników, co zwolenników, ale się broni jak może :)

  3. Pyszna zupa krem ;) mmm

    1. Pastelle Author says:

      Zachęcam do wypróbowania, teraz, kiedy szczaw jest młody jest najlepsza :)

  4. to musiało być pyszniutkie:) świetne połączenie smaków:) wygląda rewelacyjnie:)

  5. uwielbiam kremowe zupy :)

  6. W dzieciństwie często jadłem szczawiówkę z pływającym jajkiem ugotowanym na twardo, z odrobiną śmietany.
    Jeszcze jeden smak dzieciństwa.

    Teraz zima. Czy szczaw ze słoika też będzie dobry?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close