Kremowy sernik z wiśniami

Patrząc na miseczkę świeżych, krwistoczerwonych wiśni nie zastanawiałam się co powinnam z nich zrobić. Niemal od razu przyszedł mi na myśl sernik. Tak, właśnie sernik. Nieważne, że to właśnie te ciasta potrafią zaleźć mi najgłębiej za skórę. To musiał być właśnie sernik.

Ciężki, wilgotny, waniliowy, z ogromną ilością kwaskowych owoców i nutą czekolady. Tak właśnie sobie go wyobraziłam. Mam nadzieję, że wybaczycie mi kolejny sernik w tak krótkim czasie.

Wyszedł idealnie, a w smaku… boski, najlepszy sernik jaki jadłam. Niezbyt słodki, mokry i kremowy. Słodzony głównie miodem i podwójnie wiśniowy.

Podwójnie, bo jedne są kwaśne, pieczone razem z ciastem, a drugie słodkie, duszone w syropie cukrowym. Coś na kształt konfitury, która wspaniale dosładza i uzupełnia ciasto. Oczywiście i bez wiśniowego zwieńczenia sernik jest smaczny i pięknie się prezentuje, jest też znacznie mniej kaloryczny, bo masę serową słodzi się tylko miodem, ale czasami warto dopieścić własne zmysły czymś wyjątkowym, a ten komplet jest wyjątkowo zmysłowy.

przepis na sernik z wiśniami

Kremowy sernik z wiśniami

Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Wypieki

Składniki

  • 30 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 500 g twarogu
  • 100 g jasnego miodu np rzepakowy
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanka kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 500g wiśni
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku

  • Wyjmij składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Masło rozpuść i lekko przestudź. Dodaj 25g cukru pudru, kakao i około 4-5 łyżek mąki. Zagnieć kruszonkę przypominającą mokry piasek.
  • Tortownicę o śr. około 18cm lekko natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp kruszonkę i dociśnij do dna tworząc spód sernika. Podpiecz 10 minut w 180°C. Przestudź.
  • Usuń pestki z wiśni.
  • Twaróg zmiel w malakserze na gładką masę lub użyj twarogu mielonego co najmniej dwukrotnie. Polecam jednak samodzielnie mielony twaróg. Zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta.
  • Do zmielonego sera dodaj jajka, miód (powinien być płynny lub o konsystencji emulsji. Skrystalizowany miód gorszej jakości będzie zbyt twardy i nie połączy się z masą.), kremówkę i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na podpieczony spód, na górze ułóż około 200g wiśni wciskając je lekko do masy.
  • Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. Do połowy wysokości nalej wrzątku.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C i piecz w kąpieli wodnej przez około 30 minut lub do chwili aż środek sernika zacznie się zestalać. Powinien przypominać konsystencją tężejącą galaretkę. Sernik zostaw w piekarniku do przestudzenia.
  • Następnie wyjmij, ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.
  • /4 szklanki cukru trzcinowego zalej 1/2 szklanki wody i gotuj aż powstanie syrop o konsystencji płynnego miodu. Dodaj wiśnie i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płyn się zredukuje i zgęstnieje do postaci syropu. Można podzielić przygotowanie konfitury na dwie części. W jeden dzień zredukować płyn do połowy i pozostawić do ostygnięcia, następnego dnia lub później dokończyć gotowanie.
  • Na schłodzony sernik wyłóż wiśnie z konfitury i polej powstałym syropem.
  • Krój bardzo ostrym nożem ze względu na dużą ilość wiśni w cieście.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Smacznego!

17 Odpowiedzi

  1. Pyszny serniczek, na pewno się skuszę i upiekę:) ale to że miód się krystalizuje świadczy, że jest właśnie dobrej jakości. Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *