Kremowy sernik z wiśniami

Patrząc na miseczkę świeżych, krwistoczerwonych wiśni nie zastanawiałam się co powinnam z nich zrobić. Niemal od razu przyszedł mi na myśl sernik. Tak, właśnie sernik. Nieważne, że to właśnie te ciasta potrafią zaleźć mi najgłębiej za skórę. To musiał być właśnie sernik.

Ciężki, wilgotny, waniliowy, z ogromną ilością kwaskowych owoców i nutą czekolady. Tak właśnie sobie go wyobraziłam. Mam nadzieję, że wybaczycie mi kolejny sernik w tak krótkim czasie.

Wyszedł idealnie, a w smaku… boski, najlepszy sernik jaki jadłam. Niezbyt słodki, mokry i kremowy. Słodzony głównie miodem i podwójnie wiśniowy.

Podwójnie, bo jedne są kwaśne, pieczone razem z ciastem, a drugie słodkie, duszone w syropie cukrowym. Coś na kształt konfitury, która wspaniale dosładza i uzupełnia ciasto. Oczywiście i bez wiśniowego zwieńczenia sernik jest smaczny i pięknie się prezentuje, jest też znacznie mniej kaloryczny, bo masę serową słodzi się tylko miodem, ale czasami warto dopieścić własne zmysły czymś wyjątkowym, a ten komplet jest wyjątkowo zmysłowy.

No ratings yet

Kremowy sernik z wiśniami

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty

Składniki

  • 30 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 500 g twarogu
  • 100 g jasnego miodu np rzepakowy
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanka kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 500g wiśni
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  • Wyjmij składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Masło rozpuść i lekko przestudź. Dodaj 25g cukru pudru, kakao i około 4-5 łyżek mąki. Zagnieć kruszonkę przypominającą mokry piasek.
  • Tortownicę o śr. około 18cm lekko natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp kruszonkę i dociśnij do dna tworząc spód sernika. Podpiecz 10 minut w 180°C. Przestudź.
  • Usuń pestki z wiśni.
  • Twaróg zmiel w malakserze na gładką masę lub użyj twarogu mielonego co najmniej dwukrotnie. Polecam jednak samodzielnie mielony twaróg. Zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta.
  • Do zmielonego sera dodaj jajka, miód (powinien być płynny lub o konsystencji emulsji. Skrystalizowany miód gorszej jakości będzie zbyt twardy i nie połączy się z masą.), kremówkę i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na podpieczony spód, na górze ułóż około 200g wiśni wciskając je lekko do masy.
  • Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do większego naczynia żaroodpornego. Do połowy wysokości nalej wrzątku.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C i piecz w kąpieli wodnej przez około 30 minut lub do chwili aż środek sernika zacznie się zestalać. Powinien przypominać konsystencją tężejącą galaretkę. Sernik zostaw w piekarniku do przestudzenia.
  • Następnie wyjmij, ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.
  • /4 szklanki cukru trzcinowego zalej 1/2 szklanki wody i gotuj aż powstanie syrop o konsystencji płynnego miodu. Dodaj wiśnie i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż płyn się zredukuje i zgęstnieje do postaci syropu. Można podzielić przygotowanie konfitury na dwie części. W jeden dzień zredukować płyn do połowy i pozostawić do ostygnięcia, następnego dnia lub później dokończyć gotowanie.
  • Na schłodzony sernik wyłóż wiśnie z konfitury i polej powstałym syropem.
  • Krój bardzo ostrym nożem ze względu na dużą ilość wiśni w cieście.
Okazja: Wypieki

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. BAJECZNIE wygląda!

  2. Idealny sernik. Fantastycznie wygląda i na pewno tak też smakuje!

  3. Piękny serniczek wygląda obłędnie i smakuje na pewno za….. zarąbiście !!!!

  4. Obłęd w biały dzień. Piękny sernik.

  5. takie właśnie maziste i kremowe serniki uwielbiam najbardziej – zapisuję do zrobienia :)

  6. Ach, sernik.
    Rozmarzony jestem. Dawno sernika nie jadłem.
    A ten, z wiśniami, dodatkowo nastraja mnie sentymentalnie.
    No przecież nie jestem taki.
    Chyba. :)

  7. Cudowny ,najlepszy.

  8. Pyszny serniczek, na pewno się skuszę i upiekę:) ale to że miód się krystalizuje świadczy, że jest właśnie dobrej jakości. Pozdrawiam serdecznie:)

    1. Kasiu, oczywiściemasz rację, dobry miód się krystalizuje, ale jego konsystencja jest gładka. Gorszej jakości miody kamienieja.

  9. Niesamowity wygląd soku z wiśni, który spływa po bokach kawałka sernika. Mniam

  10. Ale mi ślinka cieknie!!!!

  11. Pięknie wygląda. Rzadko coś piekę, ale taki sernik muszę zrobić.

  12. Wygląda apetycznie! Zrobiłam sobie takiego smaka, że zaraz zabieram się za sernik!

  13. Ja za sernikami przepadam, ten wygląda po prostu bosko!

  14. ~Agnieszka says:

    Czy kremowke dodać ubita czy płynna z lodówki?

    1. Małgosia Author says:

      Płynną, w temperaturze pokojowej jak reszta składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close