Krewetki w maśle z chilli i czosnkiem

Prostota pachnie masłem… Wystarczy niewielka jego ilość i wszystko smakuje lepiej, nie trzeba wiele więcej. A już szczególnie do krewetek. Odrobina czosnku, chilli i pyszna kolacja gotowa w zaledwie kilka chwil. To nie jest jedzenie na wielki bal. Tu trzeba się porządnie wybrudzić, a później oblizywać palce i moczyć chrupiącą bagietkę w maśle z dna miski i popijać winem. To danie na rozbudzenie zmysłów… Na kolację we dwoje lub pogaduchy w gronie najbliższych przyjaciół. Takie krewetki zacieśniają więzy, zbliżają i nie sposób przy nich się nie uśmiechnąć! Jeśli masz gorszy dzień, zrób sobie takie danie. Koniecznie!

Wystarczy zaledwie kilka minut, by gotowe danie stanęło na stole. Kawałek porwanego pieczywa i miska złocisto pomarańczowych krewetek w maśle z chili i czosnkiem. Aromatycznych, soczystych i delikatnych. Czego chcieć więcej…

Składniki:

10-15sztuk

  • 10-15 sztuk surowych krewetek tygrysich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chilli (ilość wg własnych preferencji)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krewetki umyj i osusz.
  • Chilli i czosnek posiekaj.
  • Na patelni roztop masło klarowane, dodaj posiekane chilli i czosnek i podsmaż około 30 sekund. Dodaj mieloną paprykę i wymieszaj.
  • Dodaj krewetki i smaż aż zaczną zmieniać kolor na różowy. Odwróć je na drugą stronę i smaż około 1 minutę lub do chwili aż staną się w całości różowe.
  • Dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Przemieszaj i zdejmij z patelni. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Podawaj z cząstką cytryny i świeżym pieczywem.

Smacznego! 

Join the Conversation

  1. szybko smacznie i zdrowo! kupuję to:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close