Krokiety z mięsem - noworoczna klasyka - Ósmy Kolor Tęczy

Krokiety z mięsem – noworoczna klasyka

Skończyły się święta, minęła fascynacja słodkimi wypiekami, znów chętniej sięgamy po proste, sprawdzone przepisy i wytrawne dania. Puszki, w których jeszcze kilka dni temu pełno było pachnących słodkości zaczęły zresztą już świecić pustkami. Może to i lepiej, bo jak długo  można faszerować się bakaliami i pierniczkami, niezależnie od tego jakie pyszne by  nie były…

Teraz pora przygotować się do powitania nowego roku, a na tę okazję przydadzą się krokiety. Najlepsze są klasyczne – z mięsem. To też świetny sposób na pozbycie się pozostałości mięs i różnych pieczeni.

Składniki:

ciasto na ok 15 naleśników:

  • 2 jajka
  • ok 10 stosunkowo pełnych łyżek mąki pszennej
  • ok. 1/2 litra mleka lub mleka zmieszanego z wodą w stosunku 1:1
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy

farsz:

  • ok 1kg mięsa wieprzowego (niezbyt chudego – np łopatka)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 cebule
  • 2-3 goździki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól/pieprz
  • majeranek
  • chili mielone

+

  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Mięso razem w przyprawami i warzywami wrzucić do wrzątku, posolić i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru i ostudzić. Zachować marchewkę i pietruszkę.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Konsystencja powinna przypominać konsystencję śmietany. Upiec dość cienkie naleśniki.
  • Mięso zmielić niezbyt drobno.
  • Posiekać 1 cebulę, podsmażyć na oliwie lub łyżce smalcu (najlepiej domowego).
  • Dodać zmielone mięso i podsmażyć. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, majerankiem i/lub czosnkiem)
  • Na rozłożony naleśnik nakładać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać krokiety.
  • Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażyć na złoty kolor na oliwie z odrobiną masła.
  • Podawać na ciepło. Świetnie smakują z czerwonym barszczem.

Smacznego !

20 Odpowiedzi

    1. Fakt, nie uściśliłam tego. Warzywa dodałam posiekane lub zmielone razem z mięsem do farszu. W zasadzie nie jest to konieczne i można ten etap pominąć, ale ja zawsze dodaję.
      Dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam :)

        1. Myślę, że mogę :) Najbardziej lubię ten z pieczonych buraczków.
          W wielkim skrócie: Buraki myję dokładnie, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku ułożone na blaszce do miękkości. W tym czasie przygotowuję bulion warzywny lub mięsny z kilkoma ząbkami czosnku, zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami. Odcedzam. Buraczki ścieram na tarce i podsmażam na odrobinie oliwy lub masła. Wrzucam do bulionu, doprawiam do smaku solą i pieprzem, zakwaszam odrobinę octem winnym lub sokiem z cytryny. Czasem dodaję pół łyżki koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia, ale rzadko. Podgrzewam chwile na wolnym ogniu i zdejmuję z ognia przed zagotowaniem. Na koniec doprawiam majerankiem. Najlepszy na drugi dzień :)

          1. dziękuję ,właśnie jutro mam robić krokiety a barszcz do nich tworzy super danie ,na pewno go wypróbuję .

  1. Wspaniałe. Moja żonka robi takie właśnie do barszczyku czerwonego. No może bez goździków ale równie wyśmienite. Wersja postna to z kapustą i grzybami też robi u mnie furorę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *