Krucha pikantna tarta z marchewką - świetna z sosem jogurtowym

Krucha pikantna tarta z marchewką

Tarta ma w sobie coś takiego, że posiłek staje się bardziej elegancki nawet jeśli to tylko tarta z tak niewyszukanym składnikiem jak marchewka. Wystarczy zaledwie kilka aromatycznych przypraw, by zamienić ją w smaczne i niecodzienne danie dla całej rodziny, a jeśli dobrze zaplanuje się prace, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu.

Jeśli zagnieciemy ciasto przed wyjściem do pracy lub dzień wcześniej, po powrocie do domu wystarczy tylko przygotować marchewki i upiec całość. Dobra organizacja sprawi, że pikantna tarta z marchewką staje się jednym z szybszych dań, a z kleksem kwaśnej śmietanki smakuje wybornie.

Składniki:

(2-3 porcje)

kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

nadzienie:

  • 600g marchewki (najlepiej z nacią)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 strąk chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100g orzechów włoskich
  • sól, pieprz do smaku
  • natka do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka i posiekane masło, sól i cukier i zagnieć jak najszybciej jednolite ciasto. Jeśli nadmiernie się kruszy, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku około 20cm. Rozetnij do na pół, aby otrzymać dwie prostokątne tarty lub pozostaw w całości.
  • Na brzegach zrób dekoracyjne falbanki dociskając ciasto palcami.
  • Spody przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nakłuj ciasto widelcem, by nie wyrosło.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiecz przez 15 minut aż ciasto zacznie się rumienić.
  • W tym czasie marchewki oczyść i przekrój na pół. Jeśli masz marchew na nacią, pozostaw 2 cm zielonych łodyżek.
  • Marchewki przekrój na połówki, grubsze na ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę.
  • Wrzuć marchewki i smaż aż zaczną lekko mięknąć.
  • Następnie dodaj starty imbir, pieprz cayenne, cukier, sól i pieprz do smaku.
  • Smaż kilka minut aż marchewki się zrumienią.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Marchewki rozłóż na podpieczonych spodach tarty.
  • Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz drobno posiekaną chili i skrop pozostałą na patelni oliwą z przyprawami.
  • Zapiecz przez kolejne 10 minut w 190°C
  • Przed podaniem posyp natką. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.

Smacznego!

2 Odpowiedzi

  1. Nic podobnego jeszcze nie widziałam. Tarta z marchewką coś nowego w kulinariach. Lubię eksperymenty w kuchni, a tutaj widać, że autorka blogu żadnych wyzwań się nie boi i łączy różne smaki. przepisy i zdjęcia na najwyższym poziomie, bardzo fajny blog. zapraszam czasem do nas w odwiedziny http://smakowitapodroz.com/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *