Kruche ciasteczka mandarynkowe z goździkami. Sprawdzony przepis.

Kruche ciasteczka mandarynkowe z goździkami

Są to tak kruche ciasteczka, że niemal rozpadają się w dłoni. Lekko maślane, niezbyt tłuste. Wyjątkowe dzięki świątecznym aromatom mandarynki i goździków. Piękne same w sobie, wystarczyło tylko niedbale polać je czekoladą – to najsmaczniejsza dekoracja, jaka mogła się na nich znaleźć.

Dzieci nie mogę doczekać się ubierania choinki, a ja nawet nie jestem jeszcze w połowie przygotowań. Sterta prania i prasowania czeka w kącie, a serwetki i ściereczki wysypują się przy każdym otwarciu komody.

Sama jestem sobie winna… Planowałam zrobić wszystko wcześniej, a wyszło jak zawsze. Dobrze, że ciasteczka już są. Upiekłam, schowałam i nie dam aż do samej Wigilii.

Zazwyczaj piekę kilka rodzajów ciasteczek, po troszkę, aby nie zdążyły się znudzić nikomu. Tylko pierniczków zawsze wychodzi więcej, ale one nie nudzą się nigdy. Jedne z wielu, to kruche ciasteczka aromatyzowane mandarynką i goździkami. Prawdziwie świąteczne zapachy i kształty. Polałam je gorzką czekoladą, bo wspaniale komponuje się z tym zestawem smaków i świetnie się z nimi uzupełnia.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • skórka otarta z 2 mandarynek
  • 50g deserowej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło utarłam z cukrem pudrem. Następnie dodałam żółtko i jeszcze chwilę ucierałam.
  • Do masy dodałam mąkę, sól, goździki oraz skórkę z mandarynki i zagniotłam gładkie ciasto.
  • Ciasto można schłodzić w lodówce, jednak mocno zimne staje się twarde i kruszące, dlatego też przed wałkowaniem dobrze jest zagnieść je krótko lub lekko ogrzać, by było bardziej plastyczne.
  • Rozwałkowałam na grubość około 5mm i wycinałam gwiazdki (kształt dowolny)
  • Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili aż lekko zaczną się rumienić.
  • Ostudziłam i zimne polałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego!

6 Odpowiedzi

    1. Być może ciasto było za mocno schłodzone, wspominałam o tym, ale rzeczywiście jest dość sypkie w porównaniu do tradycyjnych kruchych ciast.

  1. Przepiękne zdjęcia ciasteczek aż się proszą aby po nie sięgnąć. Przepis jest fajny, można je piec przy różnych okazjach i częstować innych, ja na pewno będę często korzystała z tego przepisu, dzięki. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *