Kruche ciasteczka maślane.

Zaczynałam pisać wpis już dwa dni temu, ale w głowie tak mi się kotłowało, że nie potrafiłam złożyć żadnego sensownego zdania. Ostatecznie tamten przepis odłożyłam na bok  dzisiaj, gdy wstał nowy dzień i na dodatek zapowiada się, będzie piękny i słoneczny, mogę zabrać się do pracy.

Przepis nie jest niczym nadzwyczajnym i z pewnością nie zdobędzie tytułu odkrycia roku, ale dla mnie jest wyjątkowy. A to dlatego, że takie ciasteczka często przygotowuję z moimi dziećmi. Nie ma lepszej zabawy niż wspólne lepienie z ciasta. Nie szkodzi, że kuchnia w całości nadaje się do sprzątania, bo tabuny unoszącej się mąki pokryły całe blaty, fartuszki i nosy. Liczy się tylko to, że zarówno mali, jak i duzi są zadowoleni.

A jeśli po upieczeniu smakują tak, że nie można im się oprzeć, to znaczy, że osiągnęliśmy pełny sukces.

A ten przepis ten sukces Wam zagwarantuje. Ciasteczka maślane upieczone według niego są kruche, maślane, niemal rozsypują się w ustach. Świetnie się formują w różne kształty i zachowują je podczas pieczenia. Z powodzeniem można wykrawać je foremką lub tak jak my, użyć stempelka. Jeśli takiego nie macie, nie szkodzi, użyjcie tłuczka do mięsa. W zależności od tego, czy użyjecie gładkiej, czy karbowanej strony, innych wzór otrzymacie.

Składniki:

(około 25 ciasteczek)

  • 250g masła
  • 85g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 300g mąki pszennej np tortowej
  • 75g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąki i cukier puder przesiej do miski.
  • Dodaj miękkie masło oraz żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól.
  • Zagnieć jednolite ciasto. Zrób to jak najszybciej, unikaj zbyt długiego zagniatania, które uwolni z mąki gluten. Tak przygotowane ciasteczka będą twarde.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie daje się formować, dodaj po łyżce każdej mąki.
  • Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj i odciskaj wzór stempelkiem. Jeśli wolisz użyć foremek do wykrawania, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5cm i wykrawaj ciasteczka.
  • Układaj ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce. Jeszcze ciepłe są bardzo kruche.

Smacznego!

12 Odpowiedzi

  1. I do tego jaki uroczy napis, idealna mama ! :) pewnie idealnie pasują do porannej kawy. Nie mogę się do tego zebrać, zawsze idę na łatwiznę i kupuje w sklepie a to na pewno nie to samo co sama możesz potwierdzić. Na razie nie ma moich dzieci ale jak tylko przyjadą to spróbuje zrobić może mi się uda.

  2. I jak tu myśleć o przejściu na dietę? ;) Ciasteczka wyglądają przepysznie! Będę musiała wypróbować. Moi mali kucharze będą szczęśliwi, że będą mogli mi pomóc.

  3. Nie wiem jak Wam ale mi kruche ciasteczka przypominają smak dzieciństwa i weekendów bądź też letnich wakacji u dziadków na wsi. U nich zawsze były pieczone przepyszne prostokatne ciasteczka do który dostawaliśmy ciepłe mleko

  4. Witam,piekłam je wczoraj.Składniki dałam zgodnie z przepisem.Ciasto wyszło zbyt miękkie,dodałam dodatkowo 100g mąki,wyciskałam ciasteczka taką maszynką z tłokiem.Wyszły pyszne,kruchutkie wręcz sypkie,tylko trochę mało słodkie po dodaniu dodatkowej mąki.Przed wyciskaniem ciasto schłodziłam.Moim zdaniem aby można było ciasto wałkować i wykrawać ciasteczka foremkami,to trzeba by było dodać jeszcze dodatkowo 50g mąki, oczywiście zwiększyć ilość cukru i żółtek.Proszę mi odpowiedzieć dlaczego ciasto wyszło takie jak masło z odrobiną mąki.Pozdrawiam.

    1. Pani Halino, korzystając z okazji, że właśnie miałam piec z dziećmi ciasteczka, upiekłam właśnie te. Nie zarejestrowałam żadnych problemów z konsystencją, a moją jedyną modyfikacją było oprószenie jeszcze gorących ciastek startą czekoladą. Owszem, ciasto jest miękkie, ale jak najbardziej prawidłowe jak na klasyczne ciasteczka maślane. Dla poparcia swoich słów, przedstawiam zdjęcia dzisiejszych ciastek (na szybko i bez stylizacji) przed i po upieczeniu. Ciasta nie schładzałam. Ostatecznie można zamienić ekstrakt cukrem waniliowym lub laską wanilii.

      http://i.imgur.com/RY4Vjct.jpg

      http://i.imgur.com/tzxwmUF.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *