Czekoladowe trójkąty – kruche ciastka z sosem czekoladowym

Tak jak zazwyczaj lubię buszować pomiędzy sklepowymi regałami, tak za sobotnimi zakupami zwyczajnie nie przepadam. Nawet sprzedawczyni, która w tygodniu wydaje się być ostoją spokoju z anielskim uśmiechem, dziś rzuca nerwowe spojrzenia w stronę napływających klientów. Mnie również udziela się ta atmosfera. Na dodatek kropi deszcz. W tym ostatnim akurat jest jeden plus, wszystko wydaje się szybciej budzić do życia po zimowym śnie.

Wracam do domu i marzę, by usiąść w ulubionym fotelu, zrelaksować się i odpocząć. Do tego na pewno przydadzą mi się idealnie kruche ciasteczka z drobinkami mlecznej czekolady. Sos czekoladowy z kropelką rumu to już tylko przysłowiowa kropka nad “i”. W jednej chwili zapominam o nerwowym poranku… Wiotka brzoza za oknem już cieszy oczy maleńkimi zielonymi listkami…

Moja dzisiejsza propozycja to kruche trójkąty. Mocno czekoladowe, idealnie kruche ciastka i rozpływające się w ustach. Podałam je z sosem czekoladowym z odrobiną rumu dla dodania mu charakteru. Może to nie jest wykwintny tort, czy eleganckie ciasto dla gości, ale idealnie sprawdza się w sobotnie popołudnie, gdy jedyne o czym się marzy to odpocząć i zanurzyć się w ciekawej lekturze…

 

czekoladowe trójkąty kruche ciastka

Czekoladowe trójkąty - kruche ciastka z sosem czekoladowym

Czas przygotowania: 30 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Wypieki
Porcji: 12 os.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli

na sos czekoladowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka rumu lub brandy - opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Podane składniki zmiksować krótko do połączenia lub szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować bezpośrednio na pergaminie lub blasze do pieczenia na koło o średnicy ok 23-24cm.
  • Dociskając palcami ozdobić brzegi. Widelcem zrobić nakłucia na powierzchni ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto powinno być twardawe i lekko rumiane.
  • Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Lekko ciepłe ciasto delikatnie pokroić ostrym i cienkim nożem na 12 trójkątów - uwaga, ciasto jest bardzo kruche!
  • W małym garnku przygotować masło, cukier, kakao i wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Zdjąć z palnika i dodać alkohol. Wymieszać i przestudzić.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

 

8 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *